'Ook Klöden verdacht van bloeddoping'

Stefan (sportfreak)
De beste Duitse wielrenner van dit moment, Andreas Klöden, wordt verdacht van het gebruik van bloeddoping. Dit meldt althans de Duitse krant Der Spiegel.

Het baseert zich daarbij op het eindrapport van een onafhankelijke commissie van experts. Die heeft in de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar beschuldigingen over dopingpraktijken van sportartsen van de universiteitskliniek in Freiburg. Daar zou Klöden samen met de inmiddels betrapte Matthias Kessler en Patrik Sinkewitz op 2 juni 2006 een bloedtransfusie zijn ondergaan.

Klöden, die dit seizoen voor Astana rijdt, heeft dopinggebruik altijd ontkend. Op de nieuwe beschuldigingen van Der Spiegel wil de Duitser niet reageren.

Volgens de krant is de commissie tot de conclusie gekomen dat er tussen 1995 en 2006 bij Telekom (later T-Mobile) een systematische dopingcultuur heerste. Het sprak met 77 getuigen en 58.000 bloedmonsters werden onderzocht. Ook werd het betalingsverkeer bij de Duitse wielerploegen nauwkeurig bestudeerd. De commissie verwacht grote juridische gevolgen voor de personen die in het rapport in een kwaad daglicht staan.