McLaren steunt Brawn GP in geldkwestie

Peterselieman
Het Formule 1-team van McLaren heeft aangekondigd om Brawn GP te steunen in de strijd om de televisiegelden. Het team van Ross Brawn is een privé-team dat iedere cent goed kan gebruiken, ook al gaat het aan de leiding van het kampioenschap.

Brawn GP weet inmiddels sponsors binnen te halen, waaronder Virgin en meest recent Ray-Ban. Verdere inkomsten voor de renstal liggen in de tv-gelden, maar Renault-teambaas Flavio Briatore wil hier een stokje voor steken, omdat het een nieuw team betreft. Deze heeft geen recht op het geld, tenzij de andere teams anders beslissen.

McLaren-Mercedes levert de motoren aan Brawn GP en teambaas Martin Whitmarsh neemt het voor zijn collega's op. "Wij zijn een team dat Brawn steunt. Wij en Mercedes hebben het team in de winter gesteund omdat we het belang zien om Brawn in de Formule 1 te houden. Omdat ze op het moment sneller zijn dan wij, zou het nu hypocriet zijn om te zeggen dat ze geen recht hebben op het geld dat via het Concorde Agreement tussen die teams wordt verdeeld. Er is kalmte nodig binnen de FOTA. Na de race in Bahrein is er weer een vergadering en het is noodzakelijk dat iedereen afkoelt," aldus de Brit tegen Autosport.

"De wereld zit in een economische crisis en de automarkt staat op z’n kop. In zo’n situatie moet de F1 zich verantwoord en kalm gedragen. We moeten samenwerken. Wij hebben gezegd dat we Brawn steunde. We hebben ook gezegd dat we – terwijl ze een nieuw team zijn – geld dat wij via de Concorde Overeenkomst kregen met hun zullen delen. Wat we zeggen, moeten we ook nakomen."