Bekele naar FBK-games

Olga (Nuongirl)
Kenenisa Bekele maakt op 1 juni, tijdens de FBK-Games in Hengelo, na lange tijd zijn rentree op de atletiekbaan.

De Ethiopische Olympisch kampioen op de 5.000 en de 10.000 meter start dan op de 1.500 meter. Bekele heeft zijn zinnen gezet op de zege in de laatste cyclus wedstrijden om de Golden League en het WK atletiek in Berlijn op de tien kilometer, later dit jaar. In het FBK-Stadion kiest Bekele voor de middenafstand om aan zijn eindschot te werken.

Kenenisa Bekele sloeg dit jaar voor het eerst het winterseizoen in het geheel over. Zowel indoor als op de cross - waarop hij vijf keer twee wereldtitels veroverde - kwam hij niet in actie als gevolg van een zware enkelblessure. Die belette het loopwonder niet op 16 november deel te nemen aan de Zevenheuvelenloop tussen Nijmegen en Groesbeek, waar hij van plan was het wereldrecord op de 15 kilometer op de weg scherper te stellen. Aanvankelijk lag Bekele goed op schema, maar zijn kwetsuur speelde hem vooral aan het einde van de race te veel parten. Uiteindelijk moest hij met een voor zijn doen bescheiden derde plaats genoegen nemen.

Zijn manager Jos Hermens: “Kenenisa is nu weer goed aan het trainen, maar dat geintje heeft hem wel twee maanden gekost. Hengelo wordt zijn eerste wedstrijd van dit jaar. Voor de Golden League en het WK heeft hij een goede finish nodig. Daarom wil hij nog meer aan zijn snelheid werken en start hij in Hengelo op de 1.500 meter.”

Een recordjacht mag op 1 juni (tweede pinksterdag) in Hengelo niet van Kenenisa Bekele worden verwacht. Zijn persoonlijke toptijd van 3.32,35 is vooralsnog royaal verwijderd van de 3.26.00 waarmee de Marokkaan Hicham El Guerrouj op 14 juni 1998 in Rome naar het huidige wereldrecord snelde.

Eerder al werd bekend dat ook Bekele’s landgenoot Haile Gebrselassie opnieuw zijn opwachting maakt tijdens de FBK-Games. ‘Mister Hengelo’ doet dan een aanval op zijn eigen werelduurrecord. Dat staat sinds 27 juni 2007 (Ostrava) op naam van de immens populaire Ethiopiër, die in het FBK-Stadion al vier keer een wereldrecord realiseerde.