Armstrong vreest voor deelname Tour

Olga (Nuongirl)
De Franse autoriteiten zullen Lance Armstrong beletten aan de Tour de France mee te doen. Althans, dat denkt de Amerikaanse wielrenner.

"We moeten afwachten, maar ik vermoed dat dit zal escaleren. Er is een zeer grote kans dat ze me niet aan de Tour mee zullen laten doen. Dat is zonde, want ik houd erg veel van de Tour. Maar het is hun evenement, hun land en hun beslissing, dus we zullen ons aan hun regels moeten houden," aldus de zevenvoudig winnaar van de Tour.

In een video op zijn website zegt Armstrong dat hij vrijwel iedere week een onverwachtse dopingcontrole krijgt en dat controleurs zelden alleen opdagen, maar dat dat bij de controle in Frankrijk wel zo was. Armstrong was op die bewuste 17 maart aan het trainen in Zuid-Frankrijk. De Amerikaan noteerde de gegevens van de controleur in kwestie, liet deze controleren en nam in de tussentijd een douche. De controleur zou hiervoor toestemming hebben verleend.

Armstrong zei dat de controleur in zijn papierwerk aan had gegeven dat er geen onregelmatigheden waren tijdens de controle. Het Franse anti-dopingagenstschap AFLD kwam afgelopen week echter met het bericht dat de Amerikaan de dopingregels had overtreden.

UCI-voorzitter Pat McQuaid koos gisteren de kant van Armstrong. De Ier noemde het 'verontrustend' dat het rapport van de AFLD gelekt was. "Ze zijn in dit geval niet erg professioneel." De pers wordt normaal gesproken pas ingelicht als er een procedure wordt gestart tegen de atleet. De baas van het AFLD, Pierre Bordry, heeft gezegd dat het nog niet bekend is of dit alsnog gaat gebeuren.