Armstrong krijgt steun van McQuaid

Sjors (Sj0rSz)
Lance Armstrong heeft steun uit onverwachte hoek gekregen. Pat McQuaid, de grote baas van de internationale wielrenunie (UCI), heeft namelijk uitgehaald naar de Franse antidopingautoriteit (AFLD).

Volgens McQuaid stelt de AFLD zich 'niet erg professioneel' op richting Armstrong. De Fransen zeggen namelijk dat de Amerikaan zich op 17 maart aan het toezicht van een controleur had onttrokken. "Het feit is dat die test is afgenomen en dat is zelfs door Lance Armstrong via Twitter gemeld," aldus de wielrenbaas tegenover de BBC.

Daaropvolgend vatte McQuaid de hele affaire nog eens samen. "Dan besluiten de Franse autoriteiten een rapport over de testprocedure te maken en dat sturen ze naar de UCI, terwijl wij daar helemaal niets over te zeggen hebben. Tegelijkertijd lekt dat rapport uit naar de pers. Dan vraag ik me af waarom dat zo is?"

Dat is ook meteen de reden waarom McQuaid zich achter Armstrong schaart. "Ik moet zeggen dat de Fransen zich in dit geval niet erg professioneel gedragen," aldus de Ier. Armstrong reageerde eerder al via zijn Twitter-pagina met de zin: "Was de Tour zeven keer winnen zo erg?!?"

Armstrong was op die bewuste 17 maart aan het trainen in Zuid-Frankrijk en werd toen geconfronteerd met een onverwachte dopingcontrole. De Amerikaan noteerde de gegevens van de controleur in kwestie, liet deze controleren en nam in de tussentijd een douche. De controleur zou hiervoor toestemming hebben verleend.

De AFLD liet niet veel later weten dat Armstrong geen toestemming had en liet zelfs al doorschemeren de Amerikaan mogelijk te straffen. Zij maakten echter niet bekend of dit ook daadwerkelijk zou gebeuren.