Ecclestone: "Mogelijk zware straf voor McLaren"

Olga (Nuongirl)
Het kan maar zo eens zijn dat het team van McLaren een zware straf zal krijgen voor het misleiden van de wedstrijdleiding bij de Grand Prix van Australië. Bernie Ecclestone heeft dat gezegd. Op 29 april moet de Britse renstal zich verantwoorden bij de mondiale autosportraad in Parijs.

Aanleiding hiervoor was dat Hamilton Jarno Trulli aan het einde van de race onder de safety car voorbijgestoken was, toen de Italiaan van de baan geraakt was. McLaren beval Hamilton de positie terug te geven aan de Toyota-coureur, waarop deze na de race 25 seconden straf kreeg. Hamilton had na de race tegen de wedstrijdleiding gezegd dat de Italiaan hem op eigen initiatief passeerde, maar uit radioverkeer bleek dat Hamilton gehoorzaamd had aan de opdracht om Trulli voorbij te laten.

McLaren wordt nu gedaagd vanwege artikel 151c van de Internationale Sportcode van de FIA: elk frauduleus gedrag of elke actie die schadelijk is voor het belang van de competitie of voor de motorsport in het algemeen.

"We moeten nader gaan onderzoeken wat er is gebeurd", zei Ecclestone in de Daily Express. "Het gaat hier om het stelen van een punt en een positie. Deze zijn geld waard, waardoor het eigenlijk om fraude gaat. Ik ben er echter zeker van het met iets meer onschuldigs is begonnen en dat men gewoon niet goed over de consequenties heeft nagedacht. Als de beschuldigingen echter overeind blijven, dan is er vanalles mogelijk. Het zou vreselijk zijn als een team uitgesloten zou worden van deelname, maar ook dat behoort tot de mogelijkheden. Het is niet lang geleden dat McLaren nog voor de autosportraad moest verschijnen en het is voor niemand goed om zo snel achter elkaar weer voor de rechter te staan voor een vergelijkbaar vergrijp."