[Special] Aartsrivalen in de CL

Bart (anoniem_15092019041231)
Morgen treffen de Engelse grootmachten Liverpool en Chelsea elkaar voor de vijfde keer in vijf jaar in de Champions League. De twee ploegen komen elkaar zowel op de Engelse als de Europese velden zeer regelmatig tegen. Hoog tijd om deze altijd beladen wedstrijden uit te lichten op FOK!Sport.

Het wordt de 24e onderlinge confrontatie in 5 jaar tijd. Chelsea mocht in deze ontmoetingen hun eer veertien keer thuis op Stamford Bridge verdedigen, terwijl er maar negen wedstrijden op Liverpools Anfield plaatsvonden. De cijfers laten zien dat er niet veel verschil zit tussen de twee ploegen. Beide ploegen wisten negenmaal de winst te behalen, terwijl vijf wedstrijden in een gelijkspel eindigden.

In de Champions League zit er ook niet veel verschil tussen de ploegen. In de acht onderlinge confrontaties wisten ze namelijk viermaal gelijk te spelen, en sleepten beide teams twee keer de winst binnen. Het kan dit jaar dus alle kanten opgaan. Hoewel Liverpool de laatste weken goed in vorm is, kan Chelsea goed gebruik maken van de underdogrol. Er zaten enkele zeer aantrekkelijke wedstrijden tussen de Champions League confrontaties tussen de twee ploegen, dus hoog tijd om die er eens uit te lichten.

Champions League 2004/2005

De merkwaardige reeks in de Champions League begon op 27 april 2005. Toen kwamen beide ploegen elkaar namelijk tegen in de halve finales op Stamford Bridge.

The Reds kwamen dat toernooi nog niet overtuigend over. Liverpool wist maar net als tweede de eindigen in de groepsfase, met evenveel punten als de nummer drie Olympiacos Piraeus. Bayer Leverkusen werd vervolgens in de knock-outfase wel tweemaal met 3-1 aan de kant geschoven. In de kwartfinales kwamen ze vervolgens Juventus tegen, die ze dankzij een 2-1 winst op Anfield wisten te verslaan.

The Blues begonnen sterker aan het toernooi. Ze eindigden dominant in de poule, met vijf punten voorsprong op de nummer twee FC Porto. De mannen uit Londen kregen vervolgens echter een flinke tegenslag te verwerken nadat ze tegen het goed spelende FC Barcelona met 2-1 verloren op Stamford Bridge. Na een werkelijk zinderende return, die de Britten met 2-4 wisten te winnen, konden ze toch door naar de kwartfinales, waar ze Bayern München tegenkwamen. Thuis
wisten ze de Duitsers met 4-2 te verslaan. Uit waren de rollen omgedraaid, maar aangezien Bayern maar met slechts 3-2 wist te winnen, gingen de Londenaren door naar de halve finales, waar ze aartsrivaal Liverpool tegenkwamen.

Chelsea mocht als eerste in eigen huis aftrappen in de halve finale. Zoals verwacht begonnen beide ploegen zeer voorzichtig aan de wedstrijd, waardoor de openingsfase van de wedstrijd zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. De eerste schotkans kwam dan ook pas in de elfde minuut. Chelsea had licht de overhand, maar kwam niet tot scoren. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 0-0.

Een week later mochten de teams het nog eens proberen, ditmaal op Anfield. Liverpool-spits Luis García wist in de vierde minuut al de winnende treffer op zijn naam te zetten. De goal zelf gaf eigenlijk al aan hoe zeer de teams aan elkaar gewaagd waren, want pas na uitvoerig overleg met de grensrechters werd de goal toegekend. Er bestond namelijk grote twijfel of de bal wel langs de lijn geweest was. De rest van de wedstrijd werd, ondanks een explosieve slotfase, niet meer gescoord, en dus mocht Liverpool zich opmaken voor de finale. In deze finale wist Liverpool overigens van A.C. Milan via penalty's te winnen na een 3-0 achterstand weggepoetst te hebben.

Champions League 2005/2006

Liverpools deelname aan deze editie van de Champions League was nog niet zo vanzelfsprekend. Aangezien het seizoen in de Premier League niet geweldig was verlopen, had Liverpool eigenlijk geen recht op deelname aan het toernooi. Echter, aangezien het de titelverdediger was, kreeg het team van de UEFA toch een toegangsbewijs. Hierdoor werd de landenbescherming wel opgeheven, waardoor Liverpool in de poulefase tegen een Engels team kon komen te spelen. Dit gebeurde dan ook, en wederom was Chelsea de gelukkige.

Beide wedstrijden waren geen wedstrijden die voor eeuwig in iemands netvlies gebrand zullen blijven. Ze eindigden allebei namelijk in 0-0. Beide ploegen kwamen niet in gevaar voor de plaatsing van de knock-outfase, en dit was terug te zien in de wedstrijden. Het zou echter geen succesvol toernooi worden voor de mannen uit Londen en Liverpool. Chelsea kwam in de eerste knock-outronde namelijk Barcelona tegen, waartegen met 1-2 verloren werd, en 1-1 gelijk gespeeld werd. En ook Liverpool kwam niet verder dan de eerste knock-outronde. Benfica was namelijk met 1-0 en 0-2 te sterk.

Champions League 2006/2007

Een jaar later waren beide ploegen beduidend succesvoller. Chelsea wist als eerste te eindigen in een vrij lastige poule met Barcelona, Werder Bremen en Levski Sofia. Liverpool kwam nooit echt in de problemen in een poule met PSV, Bordeaux en Galatasaray. De volgende ronde bleek echter lastiger te zijn.

Liverpool mocht aantreden tegen Barcelona en Chelsea tegen FC Porto. Beide ploegen moesten eerst aan hun uitwedstrijd beginnen. Chelsea begon weinig overtuigend aan de eerste knock-outwedstrijden tegen FC Porto. De stand na de heen- en terugwedstrijd was uiteindelijk 3-2 in het voordeel van The Blues, met een belangrijke rol voor de Nederlander Arjen Robben. Hij maakte namelijk een goal en een assist.

Liverpool mocht aantreden tegen het Barcelona van Frank Rijkaard. Over twee wedstrijden genomen maakten de twee ploegen er een 2-2-gelijkspel van. Liverpool mocht echter door op uitdoelpunten. The Reds wisten zich vervolgens met een zakelijke 0-3 en 1-0 ten koste van PSV te plaatsen voor de halve finales, terwijl Chelsea het met 1-1 en 1-2 wat moeilijker had tegen Valencia. Beide ploegen konden zich echter weer opmaken voor een onderlinge confrontatie, en wederom in de halve finales.

De eerste wedstrijd had plaats op Stamford Bridge, thuishaven van de Londenaren. Chelsea domineerde de gehele eerste helft, wat ze in de 29e minuut de voorsprong opleverde via de voet van Joe Cole. Liverpool wist echter de gehele eerste helft niet te imponeren. In de tweede helft kwamen The Reds wat vaker in de buurt van de goal van Chelsea, maar kansen van Crouch, Kuijt en Gerrard gingen er telkens net niet in. Chelsea leek nog verder uit te lopen, maar alert optreden van keeper Reina bij een schot van Lampard voorkwam dit.

Thuis op Anfield begon Liverpool beter. De beste kansen in het eerste deel van de wedstrijd waren dan ook voor de thuisploeg. Liverpool-verdediger Agger wist in de 22e minuut een voorzet uit een vrije trap van Gerrard binnen te werken, waardoor de hele wedstrijd weer opengegooid werd. Na deze goal werd Chelsea echter wakker, en de rest van de helft waren de grootste kansen voor de ploeg uit Londen. De rest van de wedstrijd werd echter niet meer gescoord, en ook tijdens de verlenging viel er geen goal. Hierdoor moest dit treffen beslist worden door middel van penalty's. Keeper Pepe Reina wist een heldenrol te vervullen, door de penalty's van Robben en Geremi te stoppen. Hierdoor mocht Liverpool voor de tweede keer een Champions League-finale spelen tegen A.C. Milan. Deze werd overigens met 2-1 verloren, met Inzaghi als de gevierde man aan A.C. Milans kant, met twee goals.

Champions League 2007/2008

Deze jaargang van de Champions League gaf wederom weinig problemen voor Chelsea en Liverpool. Chelsea wist vervolgens in de eerste knock-outronde dankzij een
3-0-thuisoverwinning langs Olympiacos te komen, terwijl Liverpool met een knappe 2-0- en 0-1-winst langs Internazionale komt. De kwartfinales zijn ook vrij snel gespeeld voor Liverpool. Tegenstander Arsenal weet het in eigen stadion nog op 1-1 te houden, maar op Anfield is Liverpool met 4-2 overduidelijk te sterk voor de Gunners. Chelsea heeft het iets moeilijker met Fenerbahçe. Uit verliest de club uit Londen met 2-1, maar thuis zet het met een nette 2-0-overwinning orde op zaken.

Wederom komen de twee ploegen elkaar in de halve finales tegen. De eerste wedstrijd vond ditmaal plaats op Anfield en begon op een zeer laag tempo. Beide ploegen waren elkaar aan het aftasten, het tactische steekspel tussen de twee managers was zeer zichtbaar. Hoewel de eerste kans voor Liverpool was dankzij een pass van Xabi Alonso op Kuijt, vond Liverpool zijn ritme totaal niet. De zorgen werden echter lichtjes gesust door een goal van Kuijt in de 43e minuut.

De tweede helft kwam Liverpool veel beter uit de startblokken. De thuisploeg wist met goed samenspel de wedstrijd in handen te nemen, maar tot een goal kwam het niet. Het zorgde er wel voor dat het publiek massaal achter de thuisploeg ging staan. Het noodlot sloeg echter toe in de 94e minuut, toen Riise met een rare kopbal de bal in zijn eigen doel wist te werken. Daar door zag de return op Stamford Bridge er stukken minder rooskleurig uit.

De returnwedstrijd begon dan ook niet zoals gehoopt. De eerste twintig minuten kwam Liverpool er amper aan te pas, en bleef Chelsea de druk aanhouden. Een volgende domper kwam in de 22e minuut, toen Liverpools verdediger ¦krtel geblesseerd eraf moest, en vervangen werd door Hyypiä. Liverpool kwam echter niet onder de druk van Chelsea vandaan. De ploeg kreeg dan ook een tegentreffer te verwerken in de 33e minuut dankzij een geplaatst schot van Drogba.

Na de rust wist Liverpool zichzelf te herpakken, en de bezoekers creëerden de meeste kansen. Chelsea-keeper Čech wist een schot van Kuijt ook maar net buiten de lijnen te houden.In de 64e minuut brak Torres echter los van zijn verdediger, om de score weer op 1-1 te krijgen. Aangezien er voor de rest geen goals meer gescoord werden, ging de wedstrijd naar een verlenging. In de eerste helft van de extra tijd wisten Lampard en Drogba echter het net te vinden voor de thuisploeg. De late goal van Babel maakt op dat punt niet meer uit: Chelsea heeft voor het eerst in drie keer Liverpool weten te verslaan in de halve finales van de Champions League, en mocht doorgaan naar de finale tegen Manchester United. Deze zal de ploeg uit Londen uiteindelijk verliezen op penalty's.

Champions League 2008/2009

En ook dit jaar mogen de twee ploegen weer het geluk beproeven tegen elkaar. De kwartfinales zijn dit keer het strijdtoneel voor de twee Engelse ploegen. Rafael Benítez en zijn mannen kwamen wederom makkelijk in de volgende ronde. De enige hobbel op de weg was Atlético Madrid, die The Reds tweemaal op 1-1 wist te houden. Echter, zowel Olympique Marseille als PSV moesten hun meerdere erkennen in Liverpool.

Het Chelsea van Guus Hiddink had iets meer problemen om zich te plaatsen voor de knock-outfase. De ploeg eindigde tweede achter AS Roma. Veel problemen bracht dit echter niet met zich mee, want Girondins de Bordeaux en CFR Cluj waren toch niet sterk genoeg om Chelsea al te zeer in de moeilijkheden te brengen.

Chelsea wist vervolgens met een 1-0-winst en een knap 2-2-gelijkspel in Turijn zich te plaatsen voor de kwartfinales ten koste van Juventus, terwijl Liverpool na een gelukkige 0-1-winst in Madrid op een fantastische wijze Real Madrid aan de kant schoof met een 4-0-thuisoverwinning.

Morgen begint de negende Champions League-wedstrijd die deze twee ploegen tegen elkaar mogen spelen in vijf jaar tijd. Qua cijfers loopt het zeer gelijk op, dus de wedstrijd kan alle kanten op gaan. Hoe dan ook: deze twee ploegen zullen elkaar onderhand zeer goed kennen.