McLaren moet zich verantwoorden voor WMSC

Peterselieman
Het Formule 1-team van McLaren moet zich op 29 april verantwoorden bij de World Motor Sport Council van de FIA. Het team had in Australië de wedstrijdleiding misleid en daardoor werden Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen in Melbourne uit de uitslag gehaald.

Aanleiding hiervoor was dat Hamilton Jarno Trulli aan het einde van de race onder de safety car voorbijgestoken was, toen de Italiaan van de baan geraakt was. McLaren beval Hamilton de positie terug te geven aan de Toyota-coureur, waarop deze na de race 25 seconden straf kreeg. Hamilton had na de race tegen de wedstrijdleiding gezegd dat de Italiaan hem op eigen initiatief passeerde, maar uit radioverkeer bleek dat Hamilton gehoorzaamd had aan de opdracht om Trulli voorbij te laten.

McLaren wordt nu gedaagd vanwege artikel 151c van de Internationale Sportcode van de FIA: elk frauduleus gedrag of elke actie die schadelijk is voor het belang van de competitie of voor de motorsport in het algemeen.

Door te liegen tegen de wedstrijdleiding in Australië kreeg Hamilton de derde plaats, terwijl Trulli terugzakte naar plaats twaalf door een 25 seconden tijdstraf. Hiermee is het belang van de sport geschaad, omdat Trulli onterecht teruggezet was in de uitslag. McLaren moet hiervoor uitleg geven en kan mogelijk hiervoor zwaar gestraft worden. Het niet mee mogen doen aan enkele races dit jaar behoort tot de opties.

Hamilton bood in Maleisië voor zijn gedragingen uitgebreid excusus aan de fans aan. De Britse wereldkampioen was geschrokken van de impact van de leugen en zei dat hij het team te veel vertrouwd had in deze kwestie. McLaren ontsloeg op haar beurt sportief directeur Dave Ryan die verantwoordelijk wordt gehouden voor het liegen tegen de stewards.

In een verklaring stelde McLaren: "We gaan alles in het werk stellen om volledig samen te werken met de WMSC en verwelkomen de mogelijkheid om met de FIA te handelen in het belang van de Formule 1. Hedenmiddag zijn de wegen van McLaren en haar voormalig sportieve directeur Dave Ryan formeel gescheiden. Hierdoor is hij geen werknemer meer van welk onderdeel van de McLaren-groep dan ook."