Uitslag Grand Prix van Maleisië

Wouter (ziggyziggyziggy)
Jenson Button heeft de Grand Prix van Maleisië gewonnen. De race werd halverwege afgebroken vanwege zware regen en niet meer herstart. Nick Heidfeld kreeg de tweede plaats toebedeeld en Timo Glock maakte het podium vol.

De race startte op een droge baan, maar er hingen donkere wolken boven het circuit. Button verloor in de eerste bocht zijn eerste plaats en viel terug naar de vierde positie. Nico Rosberg ging er vandoor met de koppositie, gevolgd door Trulli en Alonso. Kubica bleef staan op de grid, maar kwam na een korte vertraging toch van zijn plaats. Twee ronden later stond de BMW opnieuw stil, ditmaal voorgoed. Voor Kovalainen was de race al in de eerste ronde afgelopen: hij spinde de grindbak in.

Alonso kon zijn derde plaats niet lang vasthouden. Binnen vier ronden was hij al door beide Brawncoureurs gepasseerd en moest hij met Räikkönen vechten voor de vijfde plaats. Vettel was goed onderweg en was na de achtste ronde al opgeklommen tot de negende plaats, onder andere ten koste van Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel begon de eerste pitstopserie in ronde dertien, gevolgd door de rest van de koplopers, die allemaal op slicks bleven. Räikkönen maakte echter de gok door op regenbanden verder te rijden. Hij verloor twintig seconden per ronde, maar in ronde 21 begon het dan toch te regenen. Alonso was de eerste die door de nattigheid de baan afschoot, gevolgd door Hamilton. Het hele veld dook alsnog naar binnen voor regenbanden, maar Räikkönen had zijn regenbanden al stukgereden op de droge baan en kon geen voordeel uit zijn gok halen.

Hamilton en Webber waren in een zwaar gevecht gewikkeld om de zesde plaats en de wereldkampioen moest zijn meerdere erkennen in Webber, die vervolgens makkelijk naar Heidfeld reed en de vijfde plaats pakte. Glock was, op intermediates, echter nog sneller en reed acht seconde per ronde sneller dan de rest van het veld. De auto's van Brawn GP bleken ook een prima snelheid in de regen te hebben en Barrichello reed simpel naar de tweede plaats, achter Button, die door de pitstops de leiding had overgenomen. Een paar ronden later kwamen beide auto's echter weer naar binnen, om de regenbanden te verruilen voor intermediates. Dat deed ook de rest van het veld, om vijf minuten later weer te kiezen voor full wets, omdat in ronde 30 een enorme onweersbui losbarstte, die baan compleet blank zette.

Vettel was het eerste echte slachtoffer van de regen en mocht in de grindbak uitstappen, net als Sébastien Buémi. Ook een hoop andere coureurs hadden angstige momenten in de regen. De wedstrijdleiding had er al snel genoeg van en zette de safety car in, een ronde later gevolgd door de rode vlag. Het was voor het eerst sinds 1991 dat een race werd beëindigd met nog meer dan 25 procent van de afstand te gaan en er werden dan ook halve punten uitgedeeld. Button kreeg de racewinst toegewezen, met Heidfeld en Glock op plaatsen twee en drie.

Pos. Rijder Team Tijd
1 J. Button Brawn GP 1:10:59.092
2 N. Heidfeld BMW + 22.722
3 T. Glock Toyota + 23.513
4 J. Trulli Toyota + 46.173
5 R. Barrichello Brawn GP + 47.360
6 M. Webber Red Bull + 52.333
7 L. Hamilton McLaren + 1:00.733
8 N. Rosberg Williams + 1:11.576
9 F. Massa Ferrari + 1:16.931
10 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1:42.164
11 F. Alonso Renault + 1 ronde
12 K. Nakajima Williams + 1 ronde
13 N. Piquet jr. Renault + 1 ronde
14 K. Räikkönen Ferrari + 1 ronde
15 S. Vettel Red Bull + 1 ronde
16 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
17 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde
18 G. Fisichella Force India F1 + 2 ronden
DNFR. Kubica BMW Defecte motor
DNFH. Kovalainen McLaren Spin