[Special] C'est passé voor Evert

Sjors (Sj0rSz)
Deze week werd bekend gemaakt dat Evert ten Napel, die op 24 maart de respectabele leeftijd van 65 jaar bereikte, stopt met commentaar geven bij de NOS. Daarom is het hoog tijd voor een special over de man met bijzondere uitspraken.

Een korte introductie

Evert ten Napel kwam op 24 maart 1944 ter wereld in het Drentse dorp Klazienaveen. De commentator is getrouwd met Fien, waarmee hij een zoon en dochter kreeg. Zijn dochter, Carrie ten Napel, is ook werkzaam als sportverslaggeefster. Men kan daarom ook wel zeggen dat zij het met de paplepel ingegoten heeft gekregen.

Zijn carrière als sportverslaggever

In 1970 begon Ten Napel aan zijn carrière als verslaggever. Hij werd namelijk leerlingjournalist bij de Drents-Groningse Pers. Zijn eerste grote moment beleefde de commentator in 1978. Toen mocht hij samen met Eddy Poelman de finale van het WK voetbal in Argentinië verslaan.

Vier jaar later tekende hij een contract bij NOS Studio Sport. In 1988 was hij verantwoordelijk voor het verslag van de halve finale van het EK tussen Nederland en Duitsland (1-2). Iedereen weet inmiddels dat Oranje deze wedstrijd wist te winnen en later ook de Europese titel in de wacht sleepte door van de Sovjet-Unie (2-0) te winnen. Acht jaar later versloeg Ten Napel de finale van het EK van 1996, dat tussen Duitsland en Tsjechië (2-1) ging.

Het handelsmerk van Ten Napel

Vaak moet er op het veld wat gebeuren, voordat Ten Napel zijn woordenboek op tafel legt. Hiermee onderscheidt de commentator zich overigens van andere verslaggevers. Zo zal bij veel mensen de halve finale van het WK in 2006, tussen Portugal en Frankrijk (0-1), nog in het geheugen staan. Ten Napel ging destijds helemaal los, nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. Op dat moment gaven Zinedine Zindane en Luis Figo, de aanvoerders van de twee ploegen, elkaar een hand. Ten Napel reageerde hier toen op met de woorden: "Kijk, daar zijn Zidane en Figo, de twee oude krijgers. Figo, een echte Winnetoe, het opperhoofd van Portugal!" Ook Franck Ribéry, speler van Frankrijk, kwam nog even in beeld, waarna de commentator schalde: "En die dekselse Ribéry. Wat een wedstrijd speelde hij!"

Ook tijdens het EK van afgelopen zomer, tijdens het duel tussen Nederland en Frankrijk (4-1), liet Ten Napel weer veel bijzondere uitspraken horen. Zo vierde hij een doelpunt van Oranje met een lange en verstrekkende uitspraak van de naam van de doelpuntenmaker. Dit was een beetje vergelijkbaar met de Spaanse en Zuid-Amerikaanse commentatoren. Zij zijn namelijk in staat om erg lang "Goooooooooooooooooal!" te roepen.

Ook is Ten Napel erg goed met het gebruik van zogenaamde indianenwoorden en is hij een kei in het verzinnen van bijnamen voor spelers. Zo heeft de commentator Gennaro Gattuso bijvoorbeeld omgedoopt tot "De Dalton"

Een aantal uitspraken van Ten Napel

Tijdens het EK van afgelopen zomer versloeg Ten Napel een aantal wedstrijden. Hieronder volgt een selectie van uitspraken, die de commentator tijdens dit toernooi heeft gedaan.

"Een soort strafcorner, met of zonder variant. Hebben de Turken een Taeke Taekema? Eens kijken! (Zwitserland - Turkije)
"Die kleine, dekselse Dirk Kuyt uit Katwijk." (Nederland - Frankrijk)
"Robin van Persie, de Nederlandse Kuifje" (Nederland - Frankrijk)
"Een schaakspel.. met allemaal grootmeesters!" (Spanje - Italië)
"Casillas, die ooit als broekie door Hiddink bij de selectie werd gehaald.. Bij de Koninklijke, Bij Real. Dan kan je wat hoor!" (Spanje - Rusland)
"Villa moet eraf, de mijnwerkerszoon uit Asturië, spijker en spijkerhard." (Spanje - Rusland)
"Eigenlijk zou Amsterdam het Johan Cruijff Stadion moeten hebben en Rotterdam het Coen Moulijn Stadion. Maar ja, daar gaan wij niet over" (referentie naar het Ernst Happel-stadion)

Maar natuurlijk zijn er ook nog een aantal klassieke uitspraken, die Ten Napel gedaan heeft. Hieronder volgen er nog een aantal.

"Die dekselse [..]"
"Het Volksparkstadion is van Oranje!"
"Dit komt aan als een mokerslag!"
"De messen zijn geslepen!"
"Wat een klasbak/geweldenaar!"
"Dick de kleine Tsaar"
"Hij heeft de bal aan een touwtje."
"C'est passé voor de Fransen!"
"Een tien met een griffel!"
"Het zal nog lang onrustig blijven in [..]"

Evert, bedankt!

Voortaan zullen we wat minder met Ten Napel te maken gaan krijgen. Hij zal nog wel op oproepbasis voor de NOS blijven werken, zodat zijn stem niet helemaal van radio en tv zal verdwijnen. Veel mensen hebben genoten van de uitspraken van de beste man. Hij zal dus zeer zeker gemist gaan worden. Evert, het gaat je goed!


Evert ten Napel, bedankt!

Op het FOK!forum lopen overigens twee topics over Ten Napel. De ene vind je in Onzin voor je leven en de andere vind je in Voetbal.