FOK!: Francescoli Zuid-Amerika's beste

Maikel (WeebI)
Enzo Francescoli is door de FOK!users verkozen tot de beste speler van Zuid-Amerika. Erbij moet wel vermeld worden dat Argentijnen en Brazilianen niet mee mochten doen.

Francescoli begon zijn carričre in de hoofdstad van zijn geboorteland Uruguay, in Montevideo. Bij de Wanderers bleef hij slechts twee jaar alvorens hij naar River Plate in Argentinië verkaste. Later zou hij hier nog terugkeren en in totaal vijf titels en een Copa Libertadores winnen. In de tussentijd had hij een Europees avontuur bij RC Paris, Olympique de Marseille, Cagliari en Torino. Deze clubs waren minder succesvol, maar toch wist hij Marseille naar een landstitel te leiden.

Francescoli versloeg op weg naar de finale achtereenvolgens José Andrade, Óscar Córdoba, Nelson Váldez, Álvaro Recoba, José Luis Chilavert, Carlos Valderrama en Teófilo Cubillas. In de finale zelf was Iván Zamorano zijn tegenstander, maar de Chileen bleek geen partij en verloor met ruime cijfers: 21-3. Zamorano bereikte de finale door achtereenvolgens Romerito, Mark González, Walter Pandiani, Claudio Pizarro, Marcelo Salas, Carlos Valderrama en Teófilo Cubillas te verslaan.

Dit toernooi was onderdeel van een groter geheel, waarin we op zoek gaan naar de beste voetballer ooit. Eerder al waren George Weah, Diego Maradona, Cha Bum-Kun, Pelé, Gerd Müller, Sir Bobby Charlton, Zinedine Zidane, Franco Baresi, Johan Cruijff, Ferenc Puskás en Alfredo di Stéfano respectievelijk de beste van Afrika, Argentinië, Azië/Oceanië, Brazilië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oost-Europa en Spanje. Vanavond start een nieuw toernooi, waarin we op zoek gaan naar de beste Noord-Europeaan. Meestemmen? Hou dan FOK! VBL in de gaten.