Kwambai en Kipsang favoriet in Rotterdam

Bas (skittelman)
De marathon van Rotterdam heeft James Kwambai gestrikt voor de 29ste editie die voor zondag 5 april op het programma staat. De Keniaan was vorig jaar in Berlijn goed voor een toptijd van 2.05.36, waarmee hij tweede werd achter de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

Kwambai is op papier de snelste loper, voor zijn landgenoten William Kipsang, die vorig jaar het parkoersrecord in de Maasstad op 2.05.49 bracht, en Richard Limo, die een persoonlijk record van 2.06.45 kan overleggen. Er komen in totaal zeven atleten aan de start die onder de 2.08 hebben gelopen.

Volgens de organisatie is het deelnemersveld sterker dan ooit. "Dat zeggen we elk jaar", bekende racemanager Eric Brommert, "maar het klopt ook. Het is een mix van atleten met ervaring op de marathon en aanstormende talenten die een halve marathon onder het uur aankunnen. Met deze groep atleten moet het bij goede weersomstandigheden mogelijk zijn op een eindtijd van 2.05 of zelfs eronder te mikken."

Koen Raymaekers is de enige Nederlandse topper die zijn gezicht laat zien in Rotterdam. De 29-jarige atleet uit Cothen wil zijn persoonlijk record van 2.12.44 aanvallen en tevens vormbehoud tonen voor het marathonteam dat in augustus aan de wereldkampioenschappen in Berlijn meedoet. Luc Krotwaar heeft zich geblesseerd afgemeld, evenals Nederlands kampioen Greg van Hest en Sander Schutgens. Hugo van den Broek, die vorig jaar in Amsterdam met 2.13.51 de beste Nederlandse tijd van 2008 liep, mijdt de voorjaarsmarathons. Martin Lauret is herstellende van een buikoperatie.

Ze hebben allemaal vorig jaar aan de WK-limiet voor het team voldaan, maar moeten nog wel dit jaar vormbehoud tonen. "Volgend jaar is de dertigste editie van de marathon van Rotterdam en geldt de wedstrijd tevens als Nederlands kampioenschap. Ik ga er vanuit dat er dan meer Nederlandse toppers aan de start verschijnen", aldus Brommert.