Zenden heeft vertrouwen in return

Bas (skittelman)
Boudewijn Zenden kijkt vol vertrouwen uit naar de UEFA Cup-return tegen Ajax. De aanvallende middenvelder van Olympique Marseille heeft bovendien een appeltje te schillen met Ajax-trainer Marco van Basten.

"Onder zijn bondscoachschap ben ik - tegen Liechtenstein - één keer opgeroepen", zegt de 32-jarige Zenden tegen De Telegraaf. "En daarna is het angstvallig rustig gebleven. Ik houd er niet zo van om oude koeien uit de sloot te halen, maar kan wel zeggen, dat dit niet prettig is geweest."

Hoewel het duel met Ajax morgen wordt gespeeld, vloog Olympique gisteren al vanuit Parijs naar Schiphol. "We speelden zondag tegen Paris St. Germain, konden wel terug naar Marseille, maar zouden dan op dinsdag wéér in het vliegtuig moeten stappen", zei hij met de zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd. Waar de reserves in de vooravond kort aan de slag gingen op het veld van vv Noordwijk, werden de basisspelers onderworpen aan een kort strandloopje. "Dat was na alle trainingskampen met Oranje wel een déjà vu", lachte Zenden voordat hij kort door het ijskoude zeewater banjerde. "Alles in het teken van het herstel."

Aan de kust genoot de zwager van John Heitinga na van de wedstrijd in het Parc des Princes. "Als je scoort, één assist geeft, als doorgebroken speler verantwoordelijk bent voor de rode kaart van Zoumana Camara én in de media wordt uitgeroepen tot man van de wedstrijd, is dat een heerlijk gevoel", beschreef de middenvelder zijn gemoedstoestand. "Zeker als je weet dat Paris St. Germain-Olympique Marseille de 'Barça-Real Madrid van Frankrijk' is, we koploper Olympique Lyon tot op één punt zijn genaderd en ik de laatste tijd niet zo vaak in de basis stond."

De oud-speler van PSV, FC Barcelona, Chelsea, Middlesbrough en Liverpool kende een sterke start van het seizoen, speelde bijna alles. "Maar in januari raakte ik geblesseerd aan een zenuw in mijn onderbeen, waardoor ik geen gevoel meer had in mijn voet. De blessure kon alleen met rust genezen en terwijl ik aan de kant stond, begon het elftal te draaien. Ik hoop dat ik in Parijs mijn kans heb gepakt en de trainer overtuigde van mijn waarde."

Zijn routine kan van pas komen, denkt de oud-international. "Ajax heeft zonder meer een elftal met veel kwaliteit, maar bestaat uit veel jonge jongens en heeft minder routine dan Marseille. Dat kan - als wedstrijden heel close worden - wel eens de doorslag geven." In de hoofdstad hoopt Zenden zich in de kijker van een mooie club te spelen. "Ik heb een aflopend contract en ben in de zomer vrij om te gaan en staan waar ik wil", gooit hij er een open sollicitatie uit. "Nee, PSV heeft me nog niet benaderd. Maar Nederland is zeker een optie voor me. Ik sta overal voor open. Alhoewel, voor Qatar en dergelijke vind ik het nog te vroeg."

Ajax is morgen gewaarschuwd. "Het is helaas geen garantie. Maar na de ingebruikname van de ArenA heb ik daar een aantal keren met PSV gespeeld. En ik kan met niet herinneren dat ik er ooit heb verloren", zegt Zenden. "En ook met het Nederlands elftal kwam ik daar altijd graag." Ook uit de cijfertjes put hij vertrouwen. "Gek genoeg zijn wij dit jaar uit beter dan thuis. Dat blijkt uit alle statistieken."