FIA stemt over gewijzigde puntentelling

Peterselieman
De FIA zal vandaag bij een vergadering van de World Motor Sport Council stemmen over een gewijzigde puntentelling in de Formule 1. Ook zal er gesproken gaan worden over de andere plannen die de FOTA recentelijk bekend maakte.

De FOTA heeft voorgesteld het puntensysteem als volgt te veranderen. De winnaar van een Grand Prix krijgt 12 punten, de nummer twee 9, de nummer drie 7 en de nummer vier 5 punten. Daarna worden er nog tot en met plaats acht punten gegeven. Mocht de FIA met het voorstel instemmen dan geldt deze telling al voor dit seizoen.

De FOTA is met het voorstel gekomen na een enquête die gehouden is onder de fans. "We hebben een uitgebreid onderzoek onder de fans gehouden en we konden de uitslag niet negeren," aldus McLaren-teambaas Martin Whitmarsh. "Er waren mensen die de status quo de beste oplossing vonden, maar het publiek vond deze oplossing beter."

"We hebben als FOTA er unaniem mee ingestemd en we willen het voorstel dit jaar geïntroduceerd zien worden. We moeten nu met de FOM en FIA samenwerken om overeenstemming over dit punt te bereiken."

Naast het puntenvoorstel worden er ook bezuinigingen in de sport besproken. FIA-president Max Mosley is groot voorstander van een goedkopere Formule 1 met meer gestandaardiseerde onderdelen. Ook wil hij dat het onnodig geldverspillen van de teams in de sport stopt. "Het was al erg voor de huidige situatie, maar nu is het een complete ramp," aldus Mosley.