Het sfeerverslag van RedemptioN

Sjors (Sj0rSz)
FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user RedemptioN het duel tussen MSV Duisburg en SC Freiburg. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Sfeerverslag van een voetbalwedstrijd.

Het is zondag 15 maart 2009. Voor de derde keer ga ik naar een voetbalwedstrijd in Duitsland. Na eerst Eintracht Frankfurt te hebben bezocht in het prachtige Commerzbank Arena en vervolgens naar Fortuna Düsseldorf te zijn geweest (die ondanks dat ze in de derde divisie spelen, wel in de grote LTU arena aantreden) was het nu tijd voor een korte trip naar Duisburg. De lokale MSV speelt zondag om 14:00 een zeer belangrijke wedstrijd, want op het moment van schrijven is er nog steeds de mogelijkheid om weer terug te promoveren naar de Bundesliga. De tegenstander van zondag is echter wel de huidige nummer 1; SC Freiburg.

Ik sta redelijk vroeg op om nog even alle voorbereidingen te treffen en om 11 uur vertrekken we vanuit Arnhem richting Duisburg. We hebben kaartjes gereserveerd op de staantribune, dus vroeg aanwezig zijn is een must, anders sta je in de hoeken van het stadion. We komen rond een uur of twaalf veilig aan in Duisburg en ook dichtbij het stadion is parkeren gewoon gratis. We lopen rustig richting het stadion van De Zebra’s, zoals MSV Duisburg ook heet, en de drukte rond dit tijdstip voorspeld al een goed gevuld stadion. Al toeterend horen we een Volkswagen Van aan komen rijden die zwart rood gekleurd is: een groep fans van Freiburg. Waar in Nederland de VW compleet zou worden afgebroken, gebeurt er hier helemaal niets. Iedereen kijkt om, lacht en loopt vervolgens weer lekker rustig verder richting het stadion. Even snel nog een foto nemen van de hoofdtribune, om vervolgens snel de kaartjes op te halen die netjes klaar lagen. Voor negen euro op de staantribune kan je nog eens naar een wedstrijd gaan.

Mijn zwager en ik kopen nog snel een mooie sjaal en gaan dan snel naar binnen waar we nog een veel te dure cola kopen van een voor ons onbekend merk, maar dat kan je verwachten. Het stadion is anderhalf uur voor de wedstrijd aan de fan-kant van Duisburg toch al redelijk gevuld. Snel lopen we naar een goede plek bij een reling en we drinken rustig de cola op. Ongelofelijk om te zien dat zelfs het hele supportersvak van Freiburg vol zit. Wat ook opvallend is, is het aantal vrouwen wat er in Duitsland naar het voetbal gaat. Het is in ieder geval duidelijk dat voetbal in Duitsland toch een stuk meer leeft dan in Nederland. Het stadion zelf is een mooie voetbaltempel die helemaal in het teken staat van MSV Duisburg, met de stoelen in het donkerblauw en de clubnaam met de traditionele witte kleur hier tussenin verwerkt.

De spelers van Freiburg lopen inmiddels warm en de keeper van Duisburg staat ook al op het veld. Opeens begint de complete staantribune daarboven te klappen. Het grote scherm laat de catacomben zien en de spelers komen het veld op om warm te lopen. De sfeer zit er in ieder geval al goed in!

Vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd wordt het eerste clublied door de stadionspeakers ingeleid. Iedere supporter op de tribunes pakt zijn sjaaltje en begint er heftig mee te zwaaien, zo ook de vriendelijke opa voor ons die echter niet snapt hoe die de sjaal moet vast houden op dat moment. Iedereen zingt mee en je zou eigenlijk tussen de supporters moeten staan om te voelen hoe geweldig het is wanneer het hele stadion mee zingt. Na het eerste inleidende clublied komt kort voor de aftrap het echte clublied van De Zebra’s. Iedereen houdt zijn sjaal vast en zingt uit de volle borst mee. De spelers komen op en ondanks dat het lied al een minuut is afgelopen, wordt het nog twee keer voltallig mee gezongen voordat iedereen begint te klappen voor de spelers. Ook hier hebben de supporters weer een groot aantal mooie vlaggen mee genomen. In totaal zijn er 18.000 van de ruim 26.000 plaatsen bezet.

De wedstrijd begint. Freiburg begint zeer sterk en dwingt in de eerste tien minuten toch al flink wat kansen af. De Zebra’s weten het evenwicht in de wedstrijd te herpakken en wat ontstaat is een heerlijke eerste helft met harde overtredingen en een groot aantal kansen. De hele eerste helft door blijven de supporters van Duisburg hartstochtelijk zingen wat verder gaat dan de gebruikelijke "Olé Olé" en "Forza Club". Het blijft tot de rust 0-0, maar het is duidelijk dat de wedstrijd niet zonder doelpunt kan blijven.

Tijdens de rust hangen we rustig tegen de reling en zien we twee families het tegen elkaar opnemen in een penalty shoot-out. Redelijk standaard bij wedstrijden en verder dus niet heel erg bijzonder. We besloten om maar geen eten of drinken te halen, want dan zouden we de mooie plekken natuurlijk kwijt zijn.

De spelers komen eindelijk op voor de tweede helft en nu speelden De Zebra’s richting de fanatieke supporters. Een mooie tweede helft stond op ons te wachten. De wedstrijd begon zoals het bij de eerste helft geëindigd was. De kansen bleven op en neer gaan en het was wachten op het eerste doelpunt. In totaal zijn er rond de twintig corners in de wedstrijd geweest, maar hier is niet één doelpunt uit voortgekomen. De wedstrijd vorderde en tussenstanden van andere wedstrijden werden op het grote scherm getoond; de nummer twee Greuther Fürth, en dus directe concurrent van MSV kwam 2-1 achter tegen VfL Osnabrück. Het hele publiek ging nog extra achter De Zebra’s staan en de spanning werd alsmaar groter. Kansen bleven komen, maar het doelpunt bleef nog steeds achterwege, toen werd het 3-1, 4-1 en zelfs 5-1 voor VfL Osnabrück. Dit was hét moment voor MSV om hun slag te slaan. In de 78ste minuut viel dan ook eindelijk de bevrijdende 1-0. Iedereen in het stadion ging los. Toen in de 83ste minuut ook nog eens de 2-0 viel, kon de dag niet meer stuk. In de laatste tien minuten was MSV veel te sterk voor Freiburg en het had zelfs nog in 4-0 kunnen eindigen, maar de 2-0 was uiteindelijk een terechte uitslag voor een mooie goede voetbalpot.

Waar in Nederland het halve stadion vlak voor het einde leeg loopt, blijft in Duitsland iedereen tot het einde van de wedstrijd zitten. Als de thuisploeg dan ook nog een gewonnen heeft, blijft bijna iedere supporter zitten, zo ook zondag. Met veel gezang en geklap komen de spelers uiteindelijk naar de tribune toegelopen. Ze bedanken iedereen voor hun steun en gaan vervolgens op het gras zitten. De coach van het team zat er nog niet bij en zijn naam werd hardop gescandeerd en uiteindelijk kwam ook hij aanlopen. Toen iedere speler uiteindelijk zat, ging een groot gedeelte van de staantribune ook zitten. Één supporter leidt vervolgens het gezang in en iedereen op de tribune en alle spelers op het veld vieren feest! Een geweldig einde van een goede voetbalpot en een zeer geslaagde dag.

Op de terug weg naar de auto zien we wederom iets wat uniek is en wat in Duitsland gewoon kan. Alle supporters, van zowel de thuis als uit ploeg lopen door elkaar zonder dat iemand ook maar provocerend gedrag vertoond. Ondanks al het bier wat door de supporters gedronken wordt, blijft de sfeer buiten het stadion heerlijk. Aangekomen bij de auto stappen we rustig in en binnen twee minuten zitten we zonder verkeersproblemen weer op de snelweg. Duits voetbal heeft mijn hart in ieder geval gestolen.