Anjema en Grinham voeren squashteams aan

Sjors (Sj0rSz)
Squash Bond Nederland heeft dinsdag de spelers en speelsters bekend gemaakt die van 28 april tot en met 2 mei 2009 de Nederlandse vlag gaan vertegenwoordigen tijdens het Europese Kampioenschap voor landenteams in het Zweedse Malmö.

Kopvrouw van de nationale damesploeg is Natalie Grinham. De 30-jarige Almeerse komt tijdens het EK voor het eerst in teamverband in actie voor Nederland. Hoewel de mondiale nummer twee van de wereld al sinds maart vorig jaar voor ons land uit komt tijdens de toernooien op de Women´s International Squash Players Association (WISPA) World Tour, was de voormalige Australische nog niet gerechtigd om mee te doen aan het EK of WK voor landenteams.

De internationale regels schrijven namelijk voor dat een speler of speelster minimaal drie jaar moet wachten alvorens voor een ander land uit te mogen komen tijdens teamkampioenschappen. Grinham kwam in maart 2006 voor het laatst in actie voor Australië. Destijds won ze drie gouden medailles tijdens de Commonwealth Games 2006 in Melbourne.

Naast Grinham selecteerde bondscoach Nicole Beumer ook voormalig wereldkampioene Vanessa Atkinson, Annelize Naudé en Orla Noom voor het EK in Zweden. Met de mondiale nummers 2, 11, 36 en 40 in de gelederen gaan de Oranjedames voor het eerst in de geschiedenis op jacht naar de Europese titel. Hiervoor dienen de Nederlandse squashsters echter wel af te rekenen met het ijzersterke Engeland.

De Britten verloren sinds de invoering van het evenement nog geen enkele keer. In 2008 veroverden ze in Amsterdam voor de 31e keer de Europese titel door Nederland in de eindstrijd kansloos te laten.

Ook de Oranjeheren gaan in Malmö wederom voor eremetaal. Vorig jaar eindigde Nederland tijdens het EK in eigen land als derde achter het schier ongenaakbare Engeland en het sterke Frankrijk. In de strijd om het brons werd toen gewonnen van Duitsland.

Viervoudig Nederlands kampioen Laurens Jan Anjema voert het jonge team aan dat voor het eerst onder leiding staat van Lucas Buit. Ook Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Sebastiaan Weenink kregen een uitnodiging van de negenvoudig nationaal kampioen, die vorig jaar zijn carrière beëindigde. Voor de vijfde plek in het team zal de komende weken in pouleverband gestreden worden door vijf spelers: Tom Hoevenaars, Rene Mijs, Sander Kock, Bart Ravelli en Bastiaan Meulenbelt. Iedereen speelt één keer tegen elkaar.

De winnaar van de poule gaat mee naar het EK in Zweden, de nummer twee van de poule wordt de ‘non-travelling’ reserve.