Vonk: "Geweldig om terug te zijn"

Sjors (Sj0rSz)
Verrassend, maar vooral bijzonder was het om zaterdagavond Hans Vonk aan de aftrap van het duel SC Heerenveen – FC Groningen weer in het keeperstenue van de Friezen te zien. Na een afwezigheid van bijna vijf jaar maakte hij zijn comeback bij Heerenveen, waarbij hij door het publiek warm werd onthaald.

Voor Vonk was het alweer een tijd geleden dat hij in het doel stond van Heerenveen. Zijn laatste duel in Friese dienst was op 16 mei 2004 tegen FC Twente, terwijl hij op 17 april 2005 zijn laatste wedstrijd in de Eredivisie speelde namens Ajax tegen Feyenoord. Na omzwervingen langs Ajax Cape Town en opnieuw Ajax keepte hij zaterdag weer in de Eredivisie voor de Friezen.

Hij sprak na afloop met Goal.com over een memorabele comeback. "Dit is prachtig, vooral als je dan dit soort wedstrijden speelt. Bij een wedstrijd tussen SC Heerenveen en FC Groningen, een echte derby, komt zoveel emotie en sfeer kijken. Ik heb er echt van genoten. Het is geweldig om weer terug te zijn."

De Zuid-Afrikaanse doelman had de bezoekers uit Groningen al eerder zien spelen. Dat waren de beelden van de wedstrijd die op 28 december 2008, toen Heerenveen met 2-3 in extremis de punten pakte in de Euroborg, werd gespeeld. "Ik vond Groningen een erg stugge ploeg met kwaliteit. Ze pakten wel domme kaarten, wat erg jammer was voor de wedstrijd. Je kunt bij die kaart voor Gonzalo Garcia-Garcia je vraagtekens zetten", analyseerde Vonk.

"Geluk, dat is wat we de laatste wedstrijden hebben, anders kan ik het niet noemen", vervolgde de 39-jarige doelman zijn verhaal. "Het is niet zo zeer vechtersmentaliteit. Toevallig valt het kwartje de goede kant op, we hebben het nodige geluk. Met nog zeven duels te gaan achterhalen we AZ niet meer, maar een tweede plaats is mogelijk met hopelijk ook een bekerfinale."