Van den Herik: "Tekort Feyenoord niet mijn schuld

Denny (nyny83)
Via Studio Voetbal en het Algemeen Dagblad heeft Jorien van den Herik (oud-voorzitter van Feyenoord) zijn visie gegeven over de huidige financiële situatie bij de Rotterdammers. Volgens Van den Herik is hij niet schuldig aan de problemen bij de Stadionclub.

Van den Herik liet het volgende weten in een algemene verklaring: "Als verklaring voor de bijzonder zorgelijke financiële omstandigheden bij Feyenoord wordt bij herhaling, doch zeer ten onrechte (waardoor ik mij helaas genoodzaakt voel te reageren), gewezen op de last van de schuldpositie in de jaren 2005/2006 en de soms hoge rente die daarvoor moest worden betaald."

"Er wordt, bij de verdediging van het nieuwe beleid na mijn periode, echter voorbij gegaan aan de vermogenspositie zijnde het saldo van schulden en bezittingen. Deze was per 30 juni 2006 positief. Op dat tijdstip stonden er tegenover de schulden dus meer bezittingen. Uit cijfers door Feyenoord verspreid, werd het seizoen per 30 juni 2006 afgesloten met een netto winst van 3.144.000 miljoen euro. Er was geen sprake van een negatief eigen vermogen. Een sluitende begroting voor het seizoen 2006/2007 had voor een verder financieel herstel moeten zorgen."

"De door mij midden jaren '80 verstrekte leningen werden in delen vanaf begin jaren '90 terugbetaald en uiteindelijk in 2004/2005 in z'n geheel afgelost. Het rentepercentage dat daarbij in die jaren werd gehanteerd bedroeg Euribor plus 2%. Gemiddeld kwam dit neer op een rente percentage van 5%."

"Niet onbelangrijk: tijdens mijn voorzitterschap is nooit 1 euro rente in rekening gebracht en is er ook geen aflossing aan Feyenoord betaald! Ik wist, als zakenman, dat zich altijd een betere situatie zou aandienen ten bate van Feyenoord. De nieuwe leiders, die toegaven aan de emotie, hebben mij die mogelijkheid ontnomen. In die situatie – er zijn grenzen aan wat er van mij mocht worden verwacht – paste geen liefdadigheid meer. Iets dat onder normale omstandigheden wel zou zijn gebeurd."

Feyenoord moest onlangs geld lenen om de salarissen van de spelers te kunnen blijven betalen. Verder werd er uitstel van betaling aangevraagd wat betreft de stadionhuur. De schuld van de club is inmiddels opgelopen tot zo'n 21 miljoen euro.