FOK!: Puskás beste Oost-Europeaan ooit

Maikel (WeebI)
Ferenc Puskás is door de users van het FOK!voetbalforum verkozen tot beste Oost-Europeaanse voetballer aller tijden. In de finale was hij te sterk voor Lev Yashin.

De Hongaarse aanvaller, inmiddels overleden, kwam in zijn carričre uit voor Budapest Honvéd (voorheen Kispest) en Real Madrid. Bij laatstgenoemde club werd hij wereldberoemd door samen met Alfredo di Stéfano een koningskoppel te vormen. Samen scoorden zij zeven treffers in de Europacupfinale van 1960. Bovendien was Puskás onderdeel van het ijzersterke Hongaarse elftal van 1954, dat struikelde in de finale van het WK. In de eindstrijd was Duitsland met 3-2 te sterk, daar waar de Hongaren in de groepsfase nog met 8-3 wonnen.

Op weg naar de finale schakelde Puskás achtereenvolgens Boris Kuznetsov, Mladen Ramljak, Adrian Mutu, Cristian Chivu, Luboslav Penev, Antonín Panenka, Gheorghe Hagi en Hristo Stoichkov uit. Verliezend finalist Yashin, door velen gezien als de beste doelman uit de geschiedenis, was te sterk voor Zóltan Varga, Vasiliy Rats, Shota Arveladze, Dimitar Berbatov, Dejan Savićević, Pavel Nedvěd, Gheorghe Hagi en Hristo Stoichkov. Onder de kwartfinalisten waren ook nog Oleg Blokhin en Predrag Mijatović.

Dit toernooi maakt onderdeel uit van een groter geheel, waarin we op zoek gaan naar de beste voetballer aller tijden. Eerder waren George Weah, Diego Maradona, Pelé, Gerd Müller, Sir Bobby Charlton, Zinedine Zidane, Franco Baresi, Johan Cruijff en Alfredo di Stéfano de besten van Afrika, Argentinië, Brazilië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje. Momenteel zijn we op zoek naar de beste speler uit Azië en Oceanië. Meestemmen? Klik dan hier.