[Special] Criminele (ex-)spelers in de NFL

Olga (Nuongirl)
Om de twee weken op of rond zondag vind je een stuk over de NFL van FOK!user Days-Of-Wild op FOK!sport.

Ondanks dat de meeste NFL-spelers, meestal, flinke salarissen verdienen, zijn er veel spelers die op één of andere manier met criminaliteit te maken hebben, en vaak niet alleen als slachtoffer. Misschien is het wel dankzij de hoge salarissen. De spelers komen meestal net van de universiteit af en als ze in de eerste rondes van de draft gekozen worden, wat betekent dat ze goed zijn, krijgen ze meestal al snel een contract van vele miljoenen. Niet iedereen kan daar goed mee om gaan.

O.J. Simpson

De bekendste American Football-speler die in aanraking met justitie is gekomen, is O.J. Simpson. In juni 1994 werden zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend dood gevonden voor haar huis. Simpson was de hoofdverdachte, en wereldberoemd is de achtervolgingsscene van de witte Ford Bronco waarmee hij aan de politie wilde ontsnappen. Nog beroemder, en controversiëler, is de rechtszaak waarin hij werd vrijgesproken van de moorden. In een civiele rechtszaak werd hij later alsnog schuldig bevonden aan de dood van zijn ex-vrouw en moest hij een flinke schadevergoeding betalen.

In 2007 werd hij gearresteerd, omdat hij onder bedreiging van een vuurwapen sportmemorabilia gestolen zou hebben bij een hotel annex casino. In december 2008 werd hij hiervoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf, met een mogelijkheid tot vervroegd vrijkomen na negen jaar. O.J. Simpson zit momenteel in het Lovelock Correctional Center in Nevada. De voormalige running back van de Buffalo Bills en San Francisco 49ers zal waarschijnlijk vanwege de vele rechtszaken worden onthouden, en niet vanwege het feit dat hij de eerste NFL-speler was die meer dan 2000 yards in een seizoen rende.

Jim Dunaway

O.J. is niet de enige: meerdere NFL-spelers zijn met moord in verband gebracht. Ironisch genoeg overkwam een ex-teamgenoot van hem bij de Buffalo Bills, Jim Dunaway, hetzelfde. In 1998 wordt diens ex-vrouw dood gevonden in haar zwembad. Ze blijkt een schedelbasisfractuur te hebben en is in bewusteloze toestand in het water gelegd, alwaar ze is verdronken. Enige tijd daarvoor had ze een rechtszaak tegen haar man gewonnen in verband met de scheiding. Dunaway werd aangeklaagd voor moord, maar daarvan vrijgesproken. Een door zijn kinderen aangespannen rechtszaak zorgt ervoor dat hij - net als O.J. Simpson - wel schuldig wordt bevonden en een schadevergoeding moet betalen.

Ray Lewis

Een nog steeds actieve speler die ook voor moord is vrijgesproken - maar daar door voornamelijk fans van andere teams nog steeds van beschuldigd wordt - is Ray Lewis, linebacker van de Baltimore Ravens. In zijn dertienjarige carrière heeft hij tot nog toe tien keer een Pro Bowl-uitverkiezing gehad. De Pro Bowl is de wedstrijd tussen een selectie van de beste spelers van de AFC en NFC. In 2000, na een Super Bowl-party, brak er een gevecht uit waarbij twee mensen werden doodgestoken. Lewis was hierbij aanwezig en werd verdacht van moord. Er was een aantal getuigen die hem, tezamen met twee anderen, als mededader aanwezen.

Nadat hij gearresteerd en voorgeleid was, bleek tijdens de rechtszaak dat de getuigen hun verhaal dusdanig gewijzigd hadden dat het leek alsof Lewis geprobeerd had de vechtende partijen uit elkaar te halen in plaats van zelf te steken of anderen ertoe aan te zetten. Omdat er geen zaak meer was, maakten zijn advocaten een deal en werd hij slechts veroordeeld voor belemmering van de rechtsgang. Hij kreeg daarvoor een jaar voorwaardelijk. Ook de andere twee verdachten werden vrijgesproken en er is nooit iemand meer voor gearresteerd. De NFL was echter niet zo blij en hoewel hij mocht blijven spelen, kreeg hij een boete van 250.000 dollar, de hoogste boete die de NFL tot dan toe opgelegd had. Het volgende seizoen wonnen de Baltimore Ravens de Super Bowl en Ray Lewis werd verkozen tot Most Valueable Player (MVP), en werd in dat seizoen ook verkozen tot Defensive Player Of The Year.

Andere namen uit de NFL

Een ex-NFL-speler die wel voor moord veroordeeld werd maar pas na zijn carrière, is Tommy Kane, voormalig wide receiver bij de Seattle Seahawks en de Toronto Argonauts in de Canadian Football League. In 2003 stak hij zijn vrouw dood en werd tot achttien jaar cel veroordeeld. Rae Carruth werd in 1997 wide receiver bij de Carolina Panthers. In het seizoen 1999 wordt hij gearresteerd en veroordeeld voor een 'drive-by shooting' op zijn zwangere vriendin. Die komt daarbij om het leven, en de nog ongeboren zoon van de twee loopt een hersenbeschadiging op. Carruth wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord (hij bestuurde de auto waaruit geschoten werd) en het schieten in een bemande auto. Hij zit een celstraf van achttien tot 24 jaar uit in Raleigh.

Andere vergrijpen

Hoewel er nog meer spelers zijn die voor moord veroordeeld dan wel ervan verdacht zijn, is het niet allemaal alleen maar moord in en rond de NFL-spelers. De bekendste van het afgelopen jaar die met de politie te maken had, was Plaxico Burress, wederom een wide receiver, van de New York Giants. Op 3 februari 2008 ving Burress met nog 35 seconden te spelen de winnende pass waardoor de Giants de Super Bowl wonnen. Op 28 november 2008 schiet hij zichzelf per ongeluk in zijn rechterdij in een nachtclub. Op 31 maart van dit jaar is de rechtszaak waarbij hij verdacht wordt van onrechtmatig bezit van een vuurwapen.

Begin maart van dit jaar werd - het begint saai te worden - wide receiver Brandon Marshall van de Denver Broncos gearresteerd door de politie vanwege ruzie met zijn vriendin. Het was de vierde keer in drie jaar tijd dat hij gearresteerd werd. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten, omdat zijn vriendin en hij niet tegen elkaar wilden getuigen. Ondanks dat hij niet vervolgd is, bestaat de levensgrote kans dat hij door de NFL flink gestraft wordt vanwege niet-gewenst gedrag. De eerste wedstrijd van het vorige seizoen mocht hij niet spelen vanwege een disciplinaire straf, omdat er zeven incidenten waren geweest tussen hem en zijn vriendin waar de politie bij moest komen. Hij kreeg toen drie wedstrijden schorsing, later werd dat er één en een geldboete ter grootte van twee weeksalarissen, met de toevoeging dat hij bij volgende problemen een langere straf krijgt. De mogelijkheid bestaat dat hij het hele seizoen 2009 niet mag spelen.

Tenslotte

Hoe het komt dat NFL-spelers tijdens of na hun carrière in de fout gaan, is verder onderzoek waard. Vaak komen deze spelers ook uit een wat minder milieu en hebben dan al 'foute vrienden'. De sport is een manier om daaruit te ontsnappen, maar dat lukt niet altijd. Het feit dat ze flink geld verdienen geeft hen ook een gevoel van onaantastbaarheid en ze denken dat ze boven de wet staan. En niet in de laatste plaats: het zijn natuurlijk ook gewoon mensen, met al hun fouten. Feit is dat de NFL veel regels heeft waar spelers, coaches en teams zich aan moeten houden. De League doet er alles aan om zijn goede naam te houden, maar toch zijn er veel spelers die in de problemen komen.