Veel Jupiler League-clubs in zwaar weer

Peterselieman
Veel clubs uit de Jupiler League zullen de komende tijd getroffen worden door de economische crisis. Uit een door de teams betaald onderzoek van Sport+Markt blijkt dat de helft van de clubs niet levensvatbaar is.

Op dit moment staan een aantal clubs bij de licentiecommissie onder extra toezicht en de verwachting is dat meer clubs dit lot zal treffen in de komende jaren. Alleen VVV-Venlo zou in staat zijn een stap voorwaarts te kunnen maken en richting Eredivisie kunnen gaan. De andere clubs blijven of op Jupiler niveau spelen of zullen verdwijnen.

KNVB-directeur Henk Kesler vreest dat er binnenkort meerdere clubs failliet zullen gaan. "Als je ziet hoe de clubs ervoor staan en wat er op ons afkomt hoef ik niemand te vertellen dat er grote problemen gaan ontstaan. Als ik wist hoe zwaar de crisis zou worden, zou ik veel geld kunnen verdienen. Dat weet niemand. Maar dat er ingeleverd gaat worden staat vast."

Ook voorzitter van de voetbalvakbond VVCS Danny Hesp vreest voor het voortbestaan van enkele clubs. "Er kunnen zomaar honderd spelers op straat komen te staan. Het kan bijna niet anders dat er heel wat clubs om gaan vallen, deze crisis raakt de clubs in het hart."

De meeste clubs werken op dit moment met een budget van minder dan drie miljoen euro. De teams die het op dit moment zwaar hebben en mogelijk om dreigen te vallen zijn TOP Oss, FC Omniworld, AGOVV Apeldoorn, FC Eindhoven, Telstar, Haarlem, BV Veendam, FC Emmen, FC Dordrecht en Fortuna Sittard. De clubs kunnen fuseren om uit de problemen te komen of kiezen voor het spelen met semi-profs die naast het voetbal nog een deeltijdbaan hebben.