Grinham op weg naar geheel herstel

Wouter Kursten (Magneet)
Het herstel van squashster Natalie Grinham gaat sneller dan verwacht. De Almeerse sukkelt al sinds begin oktober met haar gezondheid.

De dertigjarige Grinham kreeg begin januari te kampen met kinkhoest en liep als gevolg van dit besmettelijke bacteriële virus een aantal weken later ook nog eens een gekneusde rib op. Hierdoor miste de nummer twee van de wereld het Nederlands Kampioenschap Squash 2009 waar ze voor het eerst aan mee zou doen. Gevreesd werd bovendien dat de voormalige Australische, sinds februari 2008 uitkomend voor Nederland, tenminste tot april was uitgeschakeld, waardoor ze ook zou moeten afzeggen voor de CIMB Kuala Lumpur Open 2009.

“Ik ben begonnen met een stevige griep, die maar niet echt over wilde gaan. Ondanks een lange rustperiode in november en december kwam daar aan het begin van dit jaar een virus overheen waardoor ik kinkhoest heb gehad'', stelt de topsquashster haar diagnose. “Gelukkig heb ik naast het NK weinig echt belangrijke toernooien gemist, zodat ik tot nu toe mijn tweede plaats op de wereldranglijst heb kunnen behouden.”

Eind vorige week trad er echter een wonderbaarlijk herstel op bij Grinham. Niet alleen namen de zware hoestaanvallen zienderogen af, bovendien werd ook de pijn aan de ribben snel minder. Zo zeer zelfs dat de speelster van Hemubo / Squash Almere inmiddels al weer een aantal dagen de trainingen heeft hervat. Waar de korte termijn doelstelling in eerste instantie weer honderd procent fit worden was, heeft Grinham haar zinnen inmiddels al weer gezet op deelname aan het prestigieuze squashtoernooi in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, dat op 4 maart begint.

“Mijn eerste doel was om weer volledig gezond te worden. Sinds een kleine week voel ik me weer prima en ik ben dan ook al weer een paar dagen in training. Als ik de komende tijd geen terugslag krijg, dan kan ik me weer echt richten op 100% fit worden. Om dit te realiseren moet ik nog veel werk verrichten. Belangrijk daarbij is dat ik ook een aantal echte wedstrijden ga spelen. Wat dat betreft komt het toernooi in Maleisië op een goed moment,” aldus Grinham.

Door de langdurige absentie - half november speelde ze haar laatste wedstrijd (tegen haar zus Rachael) tijdens de Cathay Pacific Hong Kong Open 2009 - staat de positie van Grinham op de mondiale ranking inmiddels wel onder druk. Zo speelde ze, gezien over de laatste twaalf maanden, slechts negen toernooien, terwijl de concurrentie gemiddeld twaalf toernooien afwerkte. Echt druk kan de kleine, maar razendsnelle, squashster zich hier niet om maken. “De komende twee maanden zal ik wel nodig hebben om mijn oude niveau te halen, maar vanaf mei wil ik er weer staan. Pas vanaf dan zal ik me ook weer druk maken om mijn positie op de wereldranglijst. Tot die tijd is het zaak om geduldig te blijven, veel te trainen en mezelf wekelijks te verbeteren.”

Hoewel de gezondheidsklachten van Grinham zware vormen aannamen, is de Almeerse niet bang dat ze een moeilijk seizoen tegemoet gaat. De drievoudig verliezend WK-finaliste richt zich vooral op de Forexx Women´s World Open Squash 2009 die van 20-27 september 2009 plaats vindt in het Amsterdamse Frans Otten Stadion. “Mijn voornaamste doelstelling is om dit jaar in eigen land wereldkampioene te worden,” klinkt ze alweer strijdvaardig. “En gezien het feit dat het WK pas in september plaats vindt, komen mijn prestaties aldaar niet in gevaar door dit virus. Pas als ik in mei nog steeds niet mijn oude niveau heb bereikt, moet ik me zorgen gaan maken.”