Dimi de Jong (14) genomineerd voor Vancouver

De veertienjarige snowboarder Dimi de Jong heeft vrijdag een nominatie voor de Olympische Winterspelen van Vancouver weten te bemachtigen.

De Nederlander wist een prima prestatie neer te zetten in de finale van de wereldbekerwedstrijd halfpipe. Hij eindigde elfde met 31,0 punten. De Canadezen waren superieur tijdens het toernooi. Er stonden maar liefst zes Canadezen boven De Jong. Drie daarvan vielen echter weg, waardoor De Jong als achtste wist te eindigen. Hierdoor voldeed hij aan de eis van het NOC*NSF. Volgend seizoen moet De Jong nog wel vormbehoud tonen. Daarvoor is een plek bij de eerste twintig in een WB-wedstrijd voldoende.

"Voor mij is het geen absolute verrassing dat De Jong al mee kan draaien in de wereldtop. Ik ken hem natuurlijk al langer. Hij is exceptioneel goed en is in staat om dit soort resultaten neer te zetten. Dat het er bij zijn vierde World Cup al uit komt is fantastisch, maar deze jongen hoort gewoon op de Olympische Spelen thuis", aldus bondscoach halfpipe Tor Svensson.

De zege ging overigens naar de Canadees Jeff Batchelor. Hij wist 45,5 punten te verzamelen.