Uitslag Fiorentina - Ajax

Peterselieman
Ajax heeft in de UEFA Cup voor een verrassing gezorgd door in Italië van Fiorentina te winnen. In Florence werd het 0-1 door een doelpunt van Kennedy Bakircioglu. Volgende week donderdag staat in Amsterdam de return voor een plek bij de laatste zestien op het programma.

De wedstrijd tussen Fiorentina begon met aanvallend spel van de thuisploeg. Adrian Mutu schoot al na zes minuten de bal achter Ajax-doelman Maarten Stekelenburg, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later was Riccardo Montolivo Thomas Vermaelen te snel af, maar zijn schot ging over de lat, omdat hij iets te ver naar buiten gedrongen was.

Ajax kon daar ondanks het vele balbezit voor rust weinig tegenover stellen door het vele balverlies en verder dan een schot van Luis Suaréz kwam de club uit Amsterdam dan ook niet. Alberto Gilardino kreeg voor rust nog een goede mogelijkheid voor de thuisploeg, maar hij produceerde toen hij voor Stekelenburg stond niet meer dan een rollertje dat voorlangs ging.

Na rust probeerde Fiorentina door te drukken, maar het was Ajax dat van de grotere ruimtes op het veld wist te profiteren. Na een uur spelen kwam Leonardo bij Ajax in de ploeg en hierdoor was de defensie van de Italiaanse ploeg even niet op orde. Bakircioglu wist hiervan te profiteren door in het strafschopgebied uit te halen en via de onderkant van de lat te scoren.

Daarna was het Fiorentina dat een zeperd in eigen huis wilde voorkomen. Gilardino en Kuzmanovic kregen opgelegde kansen, maar de spelers hadden hun vizier niet op scherp staan. De Italianen gingen naar mate de wedstrijd vorderde onrustiger spelen, waardoor Ajax niet meer in problemen kwam.

ACF Fiorentina - AFC Ajax
60’ Bakircioglu 0-1

Toeschouwers: 19.018
Scheidsrechter: Muńiz Fernández (Spa)
Stadion: Stadio Artemio Franchi, Florence
Gele kaart: Gamberini (ACF Fiorentina), Suaréz, Schilder. Vermaelen (AFC Ajax)

Opstellingen

ACF Fiorentina: Frey, Zauri, Gamberini, Dainelli, Pasqual, Montolivo, Melo, Gobbi (Kuzmanovic/58), Semioli (Jovetic/58), Gilardino, Mutu

AFC Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Oleguer, Vermaelen, Schilder (Sno/77), Anita, Lindgren, Emanuelson, Bakircioglu, Suaréz, Sulejmani (Leonardo/58)