Voorbeschouwing: Ajax - Feyenoord

Sjors (Sj0rSz)
Dit weekend is het weer zover. Dan staat de tweede Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. Deze keer is de plaats van handeling de Amsterdam ArenA. FOK!sport blikt vooruit op het duel tussen de twee ploegen, die het dit seizoen lastig hebben.

Ajax kent momenteel een roerige periode. In de laatste vier wedstrijden pakten de Amsterdammers slechts één punt. Bij Heracles Almelo speelde de formatie van trainer Marco van Basten nog gelijk, maar bij FC Groningen, sc Heerenveen en Vitesse werd verloren. Vooral het verlies bij de Arnhemmers van vorig weekend kwam hard aan. Daar ging men namelijk met 4-1 onderuit.

Een aantal dagen voor het treffen met Vitesse verstoorden een groep supporters van Ajax de training. Zij eisten een gesprek met de selectie, maar spraken uiteindelijk alleen met Van Basten. Na een minuut of tien verliet de harde kern van de Amsterdamse formatie het veld, waarna men de training kon hervatten.

Dit weekend zal Ajax dus moeten winnen, anders zou de toekomst van Van Basten er mogelijk wat minder rooskleurig uit kunnen zien. De oefenmeester van de Amsterdammers moet het in elk geval zonder Dario Cvitanich, Eyong Enoh en Oleguer Presas Renom stellen. Daarnaast komen ook de langdurig geblesseerden Jan-Arie van der Heijden, Mitchell Donald en Siem de Jong niet in actie. Ook Ismaïl Aissati komt niet in actie, vanwege het missen van wedstrijdritme.

Feyenoord pakte in de laatste vier wedstrijden meer punten, maar de ploeg uit Rotterdam maakt alles behalve een goed seizoen door. Half januari kreeg trainer Gert-Jan Verbeek zijn congé en werd vervangen door interim-trainer Leon Vlemmings. Dit heeft nog niet echt voor een ommekeer gezorgd, want het spel van de club uit de Kuip is nog altijd erg wisselend.

Toch lijkt het erop dat Feyenoord de weg naar boven enigszins gevonden heeft. Tegen FC Groningen speelde men gelijk en de Rotterdamse derby met Sparta werd gewonnen. Eerder dit seizoen waren de Kasteelbewoners nog te sterk voor de grote broer uit Rotterdam-Zuid. Toch zal ook de selectie van Vlemmings punten moeten pakken om nog uitzicht te houden op play-offwedstrijden voor Europees voetbal. Hiervoor zou winst op Ajax een mooie opstap kunnen zijn.

Toch zal Vlemmings weer flink moeten puzzelen om een elftal op het veld te zetten, aangezien Feyenoord over flink wat afwezigen beschikt. Zo komen Norichio Nieveld en Kevin Hofland niet in actie, vanwege een schorsing. Daarnaast zijn Denny Landzaat, Diego Biseswar, Giovanni van Bronckhorst en Jonathan de Guzman nog geblesseerd is Tim Vincken nog niet wedstrijdfit. Ook de langdurig geblesseerden Theo Lucius, Tim de Cler en Ron Vlaar komen niet actie.

Het heeft er dus alle schijn van dat het treffen tussen Ajax en Feyenoord erg aantrekkelijk kan worden. Beide ploegen hebben de punten hard nodig, maar zitten niet in goede doen. Het duel in de Amsterdam ArenA, dat aanstaande zondag om 12:30 uur begint, staat onder leiding van Pieter Vink.