Special: Kai Reus is weer terug

Sjors (Sj0rSz)
Op 12 juli 2007 sloeg het noodlot voor hem toe. Een gebroken ketting zorgde ervoor dat hij over de kop sloeg, waarna hij elf dagen in een kunstmatige coma werd gehouden. In januari liet hij weten weer helemaal terug te zijn. Het is dan ook hoog tijd voor een special over Kai Reus.

Wie is Kai Reus?

Reus werd op 11 maart 1985 in de Noord-Hollandse plaats Winkel geboren. Hij groeide op met zijn ouders, twee oudere zussen en een jonger zusje. Tegenwoordig woont hij in het Belgische Lanaken. Sinds 2004 maakt hij deel uit van de Rabobank-wielerploeg. In eerste instantie reed hij voor de opleidingsploeg van deze wielerformatie, maar maakte in 2006 de overstap naar de professionele formatie.

Zijn carrière als wielrenner

In 2002 kwam Reus nog uit bij de junioren en schreef in dat jaar het Kampioenschap van Vlaanderen op zijn naam. Een jaar later wist de jonge renner flink wat prijzen in de wacht te slepen. In 2003 won de toen 17-jarige Reus zo'n beetje alles wat er te winnen viel. De belangrijkste en mooiste prijs was toch wel het winnen van het wereldkampioenschap op de weg voor junioren.

In 2004 verruilde Reus zijn huidige club B.C.R Kennemerland voor de opleidingsploeg van Rabobank, die destijds onder leiding van Nico Verhoeven stond. Dat jaar verliep overigens niet zonder problemen. Een knieblessure was hier verantwoordelijk. Toch werden er nog wel een paar successen geboekt, waaronder een vierde plaats in het eindklassement van Olympia's Tour. Daarnaast werd Reus in 2004 uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar.

Een jaar later debuteerde Reus bij de beloften van de Rabobank wielerploeg en deed het in zijn eerste jaar niet slecht. Zo schreef hij de Grand Prix Pino Cerami op zijn naam. Ook was de wielrenner de beste in de Ronde van Normandië en de koers Thüringen - Rundfahrt.

In 2006 liet Reus nog maar eens zien tot waar hij allemaal in staat was. Hij prolongeerde zijn titel in de Ronde van Normandië. Daarnaast zegevierde hij tijdens het NK tijdrijden op de weg en werd hij Nederlands kampioen op de weg.

Een noodlottig ongeval

Het leek Reus allemaal voor de wind te gaan, totdat het op 12 juli 2007 helemaal mis ging. Tijdens een trainingsrit in de Franse bergen kwam hij in de afdaling van de Col de l'Iséran hard ten val. Dit gebeurde op het moment dat de renner een auto in wilde halen.

Een aantal wielertoeristen vonden de zwaargewonde Reus aan de kant van de weg, die vervolgens zo snel mogelijk naar het ziekenhuis van Grenoble werd gebracht. Hier werd hij voor de duur van elf dagen in een kunstmatige coma gehouden. Bij de fatale val brak de coureur zijn linkersleutelbeen en drie ribben. Daarnaast had hij een bloeding in zijn hoofd, waardoor een operatieve ingreep noodzakelijk was.

Drie dagen later won Michael Rasmussen zijn eerste gele trui tijdens de Tour de France. De Deen schonk Reus dit tricot, dat alle handtekeningen van zijn ploeggenoten bevatte, aan zijn zwaargewonde ploeggenoot. Op 23 juli ontwaakte de renner uit zijn coma en zes dagen later werd hij terug naar Nederland vervoerd en kwam in een ziekenhuis in Amsterdam te liggen. Na zijn ontslag uit het hospitaal begon een lange periode van revalidatie, die de coureur inmiddels achter de rug heeft.

Achteraf bleek overigens dat de noodlottige valpartij van Reus volledig te wijten was aan een gebroken ketting. Deze zorgde er namelijk ook voor dat de renner over de kop sloeg en zwaargewond raakte.

De terugkeer op de fiets

Ondanks het ongeval bleef Rabobank vertrouwen in Reus houden. Zijn rentree in het wielerpeloton vond op 9 september 2008, tijdens de Ronde van Missouri, plaats. Zijn eerste etappe wist hij zonder noemenswaardige problemen uit te rijden. In december van datzelfde jaar werd bekend gemaakt dat Reus aan de Tour Down Under zou deelnemen.

In de Australische wielerronde kwam Reus echter niet verder dan de derde etappe. In die rit stapte hij namelijk af, nadat hij het hoge tempo van het peloton niet meer kon bijbenen. Toch is de verwachting dat we de komende jaren nog veel van Reus gaan horen, want hij heeft zeker het talent om uit te groeien tot een goede wielrenner.