"De club die boven Ajax eindigt, wordt kampioen"

Olga (Nuongirl)
Maarten Martens is dit seizoen een van de steunpilaren in de succesformatie van AZ. De Belg leidde de opmars van de Alkmaarders in september in met de winnende treffer tegen PSV.

"Een bevrijdend doelpunt. Voor mij, voor de ploeg en voor de club", zegt Martens hierover in gesprek met het ANP. "Ik had op dat moment zeker niet verwacht dat alles zou gaan zoals het is gegaan."

Trainer Louis van Gaal omschreef Martens samen met Stijn Schaars als de belangrijkste 'zomeraankoop' van de club. "Daarmee doelde hij niet alleen op onze voetballende kwaliteiten, maar ook op het feit dat we liefhebbers zijn die altijd goed willen trainen", legt de middenvelder uit.

"Hoe meer van zulke spelers je in de groep hebt, hoe meer dat overslaat op de anderen. Iedere dag beter willen worden, plezier halen uit de training, dat was vorig seizoen ver te zoeken."

Ondanks de slechte sfeer die vorig seizoen heerste, besloot Martens in Alkmaar te blijven. "Ik heb gezien wat er allemaal fout kan gaan en hoe een jonge groep kan reageren op slechte resultaten. Daardoor ben ik volwassen geworden. Van negatieve dingen kun je namelijk ook wat opsteken."

Martens speelt tegenwoordig aan de linkerkant van het middenveld, een positie waar hij zich prima thuis voelt. "Op links heb ik meer zekerheid. Ik ben constanter geworden, speel meer volwassen dan voorheen. Af en toe sta ik echt te genieten op het veld."

Over de titel is de 24-jarige Belg duidelijk. "Wie boven Ajax eindigt, wordt kampioen."