De geschiedenis van het American Football (slot)

Olga (Nuongirl)
Om de twee weken op of rond zondag vind je een stuk van FOK!user Days-Of-Wild op FOK!sport. Hij neemt ons mee in de wereld van het American Football, en dan met name de NFL. Deel I en Deel 2 van de geschiedenis van het American Football op FOK!sport kwamen de vorige keren aan de beurt en zondag was Deel III aan de beurt. Vandaag volgt het slot.

De gevolgen van de fusie (1970 - nu)

Buiten de eerder genoemde zaken die overgenomen waren bij de fusie, werden ook de statistieken en records van spelers en teams door de NFL overgenomen, iets wat bij de AAFC-fusie niet gebeurde. Ook kregen zwarte spelers in de NFL meer kansen. De nieuw ontstane NFL zou met 24 teams gaan spelen, wat later uitgebreid zou worden tot 28 rond 1970 en inmiddels 32 teams is geworden. Geen enkel team zou opgedoekt hoeven te worden. AFL-teams die in dezelfde stad speelden als NFL teams moesten die teams een "schadeloosstelling" betalen.

De nieuwe NFL werd in twee competities (conferences) opgedeeld, de tien AFL-teams aangevuld met drie NFL-teams vormden de American Football Conference (AFC) en de overige 13 NFL-teams vormden de National Football Conference (NFC). Inmiddels zijn er 32 teams, nog steeds twee conferences met elk vier divisies Noord, Oost, West en Zuid van elk vier teams. De winnaars van de divisies, aangevuld met een aantal wildcard teams maken in een knock out-toernooi (de playoffs) uit wie de divisie- en conference kampioenen worden. De twee conference winnaars spelen dan tegen elkaar om de Superbowl, het belangrijkste sportevenement in de Verenigde Staten en een gigantische bron van inkomsten voor de televisiestations.

Nieuwe concurrentie

Sinds de AFL-NFL fusie is de NFL dominant geweest. Er zijn diverse pogingen geweest een nieuwe American football league op te zetten, maar deze zijn allemaal mislukt. In 1974 ontstond de World Football League, een 12-team competitie met nieuw gevormde teams die wel spelers van de NFL weghaalden. Alhoewel het aanvankelijk goed leek te gaan, met veel toeschouwers bleek na een aantal weken dat de meeste toeschouwers gratis naar binnen mochten als publiciteitsstunt. Dit zorgde er voor dat er weinig geld binnenkwam en teams in financiële problemen kwamen. Twee teams haalden het einde van de competitie niet. Ondanks de problemen ging er toch een tweede seizoen van start. Er was flink wat reorganisatie en heel wat, meest contractvrije, spelers gingen over naar de WFL en de competitie ging met elf teams van start. Wederom waren er financiële problemen en het seizoen werd na dertien wedstrijden afgebroken. Een aantal teams heeft, zelfs via de rechter, geprobeerd om tot de NFL toegelaten te worden, maar allen werden geweigerd. Een aantal zaken die in de WFL zijn bedacht zijn later door de NFL overgenomen, zoals de kic-koff vanaf de 30 yard-lijn. Ook het Thursday Night Football is van de WFL afkomstig.

Tussen 1983 en 1985 was er nog de United States Football League. Begonnen met 12 teams, uitgegroeid tot 18 teams in 1984 en geëindigd met 14 teams in 1985. Er waren plannen voor een seizoen in 1986, maar door een rechtszaak aangespannen tegen de NFL, vanwege een monopoly op TV rechten en sommige stadions, is dat seizoen er nooit gekomen. Hoewel de USFL de rechtszaak na vele jaren in feite had gewonnen, de NFL had een monopoly bij de drie grote TV stations, werd bepaald dat de NFL niet de USFL dwars zat om een contract te sluiten. Het kwam namelijk door het mismanagement binnen de USFL, waardoor het niet lukte. De USFL had immers een speelschema dat plaats vond in de maanden dat de NFL niet speelde, omdat veel spelers bang waren dat de USFL het niet zou halen tekenden ze contracten bij de NFL teams en Canadese teams. Hierdoor was de USFL niet meer in staat om de benodigde teams samen te stellen, wat los stond van de schuld die inmiddels torenhoog was.

Toch was ook de USFL niet geheel zonder invloed op de NFL. Vele van de wijzigingen die de USFL toepaste op de regels, werden in de jaren die volgden door de NFL overgenomen. Ook werden vele ex-USFL-spelers populair in de NFL en werden teams opgericht in gebieden waar de USFL heel populair was geweest. Ook zijn vele spelregelwijzigingen overgenomen, zoals de twee-punt conversie, de mogelijkheid om beslissingen van scheidsrechters aan te vechten via instant-replay en de salary cap die in 1994 door de NFL werd ingesteld.

In 2001 werd een andere competitie in Amerika opgericht, de XFL, opgericht door Vince McMahon, eigenaar van de WWF, World Wrestling Federation. Zij hielden het slechts één seizoen uit, en begonnen de week nadat de NFL geeindigd was met de Superbowl. Door minder regels en penalties hoopte men het succes van de WWF te kunnen combineren met American football. Dit mislukte totaal, en na aanvankelijke hoge kijkers aantallen, daalde het aantal kijkers al heel snel tot een dramatisch laagste aantal wat er ooit gemeten was op primetime bij een groot TV station in Amerika. De XFL was de eerste football competitie die gebruikt maakte van een sky-cam, iets wat later door de NFL is overgenomen.

De NFL buiten Amerika

Om football buiten de VS te promoten en om jonge spelers de gelegenheid te geven ervaring op te doen werd door de NFL een nieuwe competitie opgestart in 1991, de World League of American Football. Hierin zaten teams uit Amerika, één uit Canada en drie uit Europa. Deze competitie bestond twee jaar en stopte uiteindelij, omdat de Amerikaanse team-eigenaren er geen geld meer in wilden stoppen. Tijdens deze twee jaar werd de van de USFL overgenomen twee-punts conversie getest en in 1994 in de NFL ingevoerd. Om een anti-trust rechtszaak te helpen winnen, en nog steeds vanwege de ervaring van jonge spelers, werd deze competitie nieuw leven ingeblazen in 1995 onder de naam World League en bestond uitsluitend uit Europese teams, waaronder de Amsterdam Admirals. In 1997 werd de naam gewijzigd in NFL Europe, en in 2006 nogmaals in NFL Europa. In 2007 werd de stekker uit deze competitie getrokken. In het laatste jaar bestond de competitie uit vijf Duitse teams en de Amsterdam Admirals, in 2005 de winnaar van de World Bowl, het officiële kampioenschap, en in 1995 (het eerste jaar) en 2006 de verliezend finalist. De NFL competitie in Europa is vervangen door een wedstrijd uit de reguliere NFL competitie die in het Wembley Stadium in Londen wordt gespeeld.

De toekomst

Voor 2009 stonden er twee nieuwe competities op stapel, de All American Football League en de United Football League. In 2010 zou de United States Football League moeten starten. Door de kredietcrisis is het nog niet zeker of deze ook gaan beginnen. De toekomst zal uitwijzen of zij het goed gaan doen en of ze enige impact op de NFL hebben. Naast de professionele en college competities zijn er in de VS nog vele semi-professionele-, dames-, high school-, indoor- en amateur-competities. Ook in andere werelddelen, met name Europa, zijn er vele American Football competities.

Feit is dat door de NFL het American football is uitgegroeid tot de populairste kijksport in Amerika. De gemiddelde toeschouwersaantallen per wedstrijd zijn veruit het hoogste van welke sport dan ook ter wereld. De absolute aantallen van vele sporten zijn groter dan die van de NFL, omdat er relatief weinig wedstrijden gespeeld worden. Door de manier waarop de NFL is opgezet, de draft (het kiezen van nieuwe speler uit college teams), de salary cap (een maximum wat een team aan salarissen mag uitbetalen in een seizoen) en het verdelen van inkomsten zijn niet alleen de teams redelijk gelijkwaardig aan elkaar, er is sinds 1993 geen enkele spelersstaking of iets vergelijkbaars geweest, de enige competitie in Amerika waarbij dit het geval is.