Terugkeer Dakar naar Afrika ver weg

Sjors (Sj0rSz)
Het is nog maar de vraag of de Dakar Rally ooit naar Afrika zal terugkeren. Etienne Lavigne, directeur van het evenement, liet weten dat het grondgebied waarop men mag racen elk jaar kleiner wordt.

De editie van vorig jaar werd op het laatste moment afgelast, vanwege een te grote terreurdreiging in Mauritanië. Dit betekende overigens niet het einde van de Dakar Rally. De monstertocht verhuisde namelijk naar Argentinië en Chili. Hierdoor wordt de 30e editie van de tocht buiten Afrika gehouden.

"Dakar ging in het verleden door Algerije, Niger, Libië en Tsjaad. Algerije houdt al vanaf 1993 de grenzen dicht, Niger ook. We kunnen daar niet meer heen," aldus Lavigne. "We hebben het nog dagelijks over de dreigementen van al-Qaeda. Afgelopen september zijn nog twaalf Mauritanische soldaten ontvoerd en onthoofd. In een land waar we alle keren zijn geweest. Ik neem het risico niet mensen daarheen te sturen."

De naam van de rally blijft overigens gehandhaafd. Lavigne: "De rally heette in het begin Parijs-Dakar en dat werd later Dakar. We zijn door dertig verschillende landen geweest. De deelnemers zien ook deze rally als Dakar. Zoals je de naam van een boot niet verandert, wijzigen wij ook de naam Dakar niet."

Ondanks het feit dat de Dakar Rally niet in Afrika wordt gehouden, zijn toch alle elementen voor een uitputtingsslag van mens en machine in Zuid-Amerika aanwezig. "Ik zou zeggen dat Dakar zelfs terugkeert naar zijn oude waarden: avontuur in het onbekende. De deelnemers komen dezelfde moeilijkheden tegen, maar wel in nieuwe landschappen. Er zijn kilometerslange zandduinen, bergketens, vulkanen, rivierbeddingen. Het navigeren zal weer heel belangrijk zijn," ging Lavigne verder.

De rally van 2009 bevat veertien etappes en is 9578 kilometer lang. Het grootste deel, ongeveer 5500 kilometer, is klassementsproef. 530 ploegen zullen gaan proberen deze monstertocht succesvol te volbrengen. Onder hen zijn 67 ploegen, die uit Nederland komen.