Vermeer: "Wij kunnen gewoon goed voetballen"

Olga (Nuongirl)
Kenneth Vermeer hield gisteren tegen De Graafschap voor de tweede keer in drie wedstrijden de nul. De doelman had niet veel te vrezen van de aanvallers van de gastheren, terwijl zijn collega Erik Heijblok aan de andere kant het ene na het andere doelpunt om zijn oren kreeg. Het werd 0-6 voor Ajax.

In het eerste deel was de thuisploeg qua kansenverhouding gelijkwaardig aan Ajax, maar waar de ballen er aan de ene kant wel invielen hield Vermeer de gasten op de been. "Ze kregen wat kleine kansjes. Ze loeren op de counter, dus je weet dat je dan scherp moet zijn als verdediging," analyseerde de Amsterdamse goalie de wedstrijd met Goal.com.

De rode kaart voor Joost Volmer was het keerpunt in de wedstrijd, waardoor de Amsterdammers gemakkelijk uitliepen naar 0-6 zonder echt kansen weg te geven. "Na de rode kaart viel het inderdaad mee. We hebben vandaag niet zoveel weggeven en de nul gehouden, dat is óók belangrijk."

Toen Ajax eenmaal een kleine wisseling aan de linkerkant doorvoerde, leek het nog soepeler te lopen. "We hadden afgesproken dat we de linkerkant van de aanval een beetje vrij lieten en dat Mickey, Urby en Thomas er een beetje indoken. Dat pakte goed uit," aldus Vermeer.

Het woord 'galavoorstelling' was misschien iets te veel van het goede. Vermeer: "Zij spelen natuurlijk met een man minder. Wij kunnen gewoon goed voetballen en het balletje laten gaan. Vooral de beweging rond de bal was belangrijk en dat was voor hun moeilijk te bespelen met een man minder."

Maar hoe ziet het er na de winterstop uit voor Vermeer, als zijn concurrent Maarten Stekelenburg waarschijnlijk weer terugkeert? "Dat weet ik niet. Ik doe gewoon m’n best en ik zie wel waar het schip strandt. Ik blijf gewoon doen wat ik moet doen," zei de sluitpost.

Tot slot valt de wisselvalligheid van Ajax volgens Vermeer wel mee: "Volgens mij hebben we nauwelijks nog een wedstrijd verloren na die pot in Heerenveen in de competitie. Dus zo slecht doen we het niet."