Ferrari krijgt 80 miljoen per jaar extra

Tiede-Jan (TJDoornbos)
Vele F1-volgers weten al jaren dat Ferrari van het Formula One Management een bepaald bedrag krijgt om alleen maar mee te doen. Volgens Bernie Ecclestone, eigenaar van FOM, is het 80 miljoen dollar per jaar. De andere teams krijgen deze 'Meedoe-premie' niet.

Luca di Montezemelo liet zich deze week negatief uit over Ecclestone. De Ferrari-president maakt de F1-baas de sport kapot: "Is het normaal dat we geen race in Noord-Amerika hebben? Is het normaal dat we uit de krant moeten vernemen dat er geen Canadese Grand Prix meer is? Is het normaal dat belangrijke sponsoren de kleine en middelgrote teams verlaten? Is het normaal dat we een ongelooflijk hoog bedrag voor onze hospitality-units betalen? Is het normaal dat we geen inspraak op de kalender hebben? Volgens mij is het tijd dat Ecclestone ermee ophoudt."

Een reactie van Ecclestone liet niet lang op zich wachten en werd opgetekend door The Times: "Wat Di Montezemelo is vergeten te vermelden is het extra geld dat Ferrari krijgt, en alle extra zaken die Ferrari de afgelopen jaren heeft gekregen. De 'algemene hulp' die ze krijgen in de Formule 1. Ferrari krijgt heel veel geld. Ze weten exact hoeveel ze krijgen. Ze krijgen zo'n 80 miljoen dollar meer dan ieder ander team. Wanneer zij de constructeurstitel winnen, zoals ze dit jaar hebben gedaan, krijgen ze 80 miljoen meer dan McLaren de titel zou winnen."

De uitleg waarom de Italianen dat geld krijgen is vrij simpel. Begin van dit decennium dreigde alle teams de F1 vaarwel te zeggen en zelf een raceklasse te beginnen. Ferrari verliet toen het kamp van de afvallige nadat ze van de FOM een jaarlijkse som geld kregen. Dat was de druppel voor de andere teams en ook die bleven de Formule 1 trouw. "Ferrari was degene die de samenwerking met de andere teams beëindigde. Waarom deden ze dit? Omdat ze er 80 miljoen dollar voor kregen. We hebben Ferrari gekocht, om het zo te zeggen, we hebben hun loyaliteit gekocht," aldus de 78-jarige Brit.

Ecclestone is het zat dat juist Ferrari, bij monde van Di Montezemlo, blijft zeuren dat teams te weinig geld krijgen. "In plaats van om meer geld vragen, zou hij het extra geld dat Ferrari krijgt onder de rest van de teams moeten verdelen. Het is ook jammer dat hij verder geen contact heeft met de mensen die het bedrijf runnen. Iets wat hij niet doet, hij gedraagt zich als een persvoorlichter."

Eerder dit jaar hadden beide mannen het al aan de stok over de nachtrace in Singapore. Volgens Di Montezemelo was die race een circus. Ecclestone reageerde zeer gevat: "Als de Ferrari-president gelijk heeft dat de Grand Prix een circus was, moeten we Ferrari dankbaar zijn voor het leveren van de clowns." Hier mee verwees de Brit naar het tankslang-incident van Felipe Massa en de crash van Kimi Raïkkönen.