Loeb wint 21e Race of the Champions

Peterselieman
Sébastien Loeb heeft de Race of the Champions in 2008 gewonnen. De Fransman won in de finale in drie heats van de Schot David Coulthard, die zijn laatste wedstrijd reed. In de landenwedstrijd won Duitsland voor Denemarken/Zweden.

De 21e editie van de Race of the Champions kende vijf verschillende auto's waarmee geracet werd. De Ford Focus World Rallycar van 2008, een KTM X-BOW, een Fiat 500 Abarth, een ROC Car en een RX150 die gebouwd is door de Nederlander Johnny Hakvoort. In het Wembleystadion was een kort circuit neergelegd waarop de coureurs in iedere sessie twee ronden moesten rijden. De zestien deelnemende coureurs kwamen uit allerlei verschillende takken van auto- en motorsport.

Het eerste onderdeel dat op het programma stond, was de landenrace. Twee coureurs uit verschillende landen namen het in gelijke auto's tegen elkaar op, waarbij het winnende land een punt in the best-of-three serie kreeg. Uiteindelijk was Duitsland met Michael Schumacher en Sebastian Vettel het sterkste. In de finale versloegen zij het Deens/Zweedse team van Tom Kristensen en Mattias Ekström. In totaal deden er acht teams aan mee. Opvallendste feit was dat Sébastien Loeb in een rallyauto werd verslagen door Ekström.

Na de landenwedstrijd werd het publiek vermaakt met demonstraties van Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton met zijn winnende McLaren MP4-23 en David Coulthard met zijn Red Bull-auto. Beiden reden rondjes over de baan en maakten donuts. Ook was het Red Bull X-team present met hun motoren, waarbij veel stunts werden uitgehaald, waaronder loopings, waarvoor speciaal een helling was neergezet. Ook reed Andy Priaulx enkele ronden in zijn BWM WTCC-auto.

In het individuele rijderstoernooi was Schumacher in de eerste ronde te sterk voor Kristensen in de ROC-auto. Vervolgens versloeg Carl Edwards Jaime Alguersuari in de X-Bow. Tanner Foust was in de ROC-auto te sterk voor Jenson Button, terwijl Coulthard in de Fiat 500 te sterk was voor Gareth MacHale. Andy Priaulx versloeg Jason Plato in de Ford Focus en Ekström was te sterk voor Adam Carroll in de ROC. Sébastian Loeb was in het Franse onderonsje te sterk voor Yvan Müller in de X-Bow en dat ondanks dat hij in de eerste bocht dwars door de barrières ging. In de laatste heat was Vettel te sterk in de RX150 voor Troy Bayliss.

In de kwartfinales waren er enkele verrassingen te noteren. NASCAR-coureur Edwards wist Schumacher in Fiat 500 Abarth te verslaan. Daarna was het de beurt aan Coulthard om Foust in een X-Bow te snel af te zijn. Priaulx was in de Ford Focus DTM-coureur Ekström de baas. In de laatste kwartfinale won Loeb van Vettel in de RX 150.

In eerste halve finale won Coulthard van Edwards in de X-Bow. De Schot deed dit ondanks een crash in de laatste bocht waarbij de ophanging van het rechtervoorwiel afbrak. In de andere halve finale was Loeb te sterk voor Priaulx in de Fiat 500.

In de eerste heat van de finale was Loeb de sterkste in de ROC-Car. Hij versloeg Coulthard met een seconde. In de tweede heat won Coulthard met zijn geliefde X-Bow, waardoor er een derde heat noodzakelijk was. De laatste heat werd wederom verreden in de ROC-Car. Loeb won met drietiende voorsprong op Coulthard, waardoor de Fransman de Race of the Champions in 2008 won en er een voorlopig einde kwam aan de racecarrière van David Coulthard.