Cosworth leverancier standaardmotor

Olga (Nuongirl)
De FIA heeft vanmorgen bekend gemaakt dat Cosworth standaardmotoren voor de Formule 1 zal gaan ontwikkelen. De Britse onderneming heeft de tender gewonnen die de autosportbond twee maanden geleden uitschreef.

Cosworth gaat samen met Xtrac and Ricardo Transmissions werken aan de ontwikkeling van een standaardaandrijflijn.

Overigens is het nog onzeker of de standaardmotor er wel komt. De F1-teams zijn namelijk tegen de plannen van de FIA om vanaf 2010 met standaardmotoren te rijden. Gisteren kwamen zij met een tegenvoorstel, waarin zij aangeven dat ze bereid zijn om goedkopere en zuinigere motoren te ontwikkelen voor het seizoen 2011.

Max Mosley, de president van de FIA, heeft nog niet gereageerd op dat tegenvoorstel. Hij stuurde vanmorgen alle teams wel een brief waarin stond dat Cosworth de tender voor de standaardmotor heeft gewonnen. "We hebben het tenderproces afgerond en we zijn nu in gesprek met Cosworth en Xtrac and Ricardo Transmissions over de mogelijkheid om vanaf 2010 complete aandrijflijnen aan de Formule 1 te leveren", aldus Mosley in de brief.

De kosten voor een standaardmotor zouden voor een team 6,42 miljoen euro per seizoen bedragen. Eenmalig moet er vooraf een bedrag van 1,97 miljoen euro worden betaald. De teams mogen zelf kiezen of zij de motoren bij Cosworth afnemen of dat zij zelf de motoren blijven bouwen.

Mochten de teams besluiten om zelf de motoren te blijven produceren, dan moeten deze wel exact gelijk zijn aan het standaardontwerp van Cosworth. Er is nog een derde optie en dat is dat een team met zijn huidige motoren blijft rijden, als deze maar niet beter presteert dan de standaardmotor en niet wordt doorontwikkeld.

Voor volgende week donderdag 17.00 uur moeten de teams aangeven of zij gebruik willen maken van de door Cosworth gebouwde motoren.