[NFL] American Football: Perfect Season

Olga (Nuongirl)
Vanaf vandaag vind je om de twee weken op zondag een stuk van FOK!user Days-Of-Wild. Hij neemt ons mee in de wereld van het American Football, en dan met name de NFL.

Amerikanen zijn gek van statistieken en records, met name in de sport. Ook de National Football League (NFL) vormt daar geen uitzondering op. De meest algemene en obscure statistieken worden daar bijgehouden; meeste touchdowns in een game, meeste rushing yards, meeste passing yards, langst onafgebroken winnend afgesloten reeks, grootste verschil waarvan een ploeg nog is teruggekomen, meeste overwinningen onder een bepaalde temperatuur, meeste... De rij is eindeloos. Ook worden er aparte statistieken bijgehouden voor bepaalde dagen, bijvoorbeeld Monday Night Football, of de wedstrijden die op Thanksgiving gespeeld worden.

Zo is er in elke wedstrijd wel een NFL-, team- of persoonlijk record dat gebroken wordt. Maar het mooiste (team)record is toch wel die van het Perfect Season, alle wedstrijden winnen in het reguliere seizoen en eventuele play-off- en kampioenschapswedstrijden.

Na de vernietigende 34-13-nederlaag van de Tennessee Titans tegen de New York Jets in hun elfde speelronde in het 2008 seizoen van de NFL, is het record van de Miami Dolphins uit 1972 weer een jaartje veilig. In 1972 namelijk wonnen de Dolphins elke wedstrijd tot en met de Superbowl. Veertien wedstrijden in de reguliere competitie, een play-offwedstrijd, de AFC-kampioenschapswedstrijd en de Superbowl zelf, een 14-7-overwinning tegen de Washington Redskins, 17 wedstrijden in totaal, een Perfect Season. Een record dat tot nog toe ongeëvenaard is. Of toch niet?

Een Perfect Regular Season (alle wedstrijden in de competitie winnen) is meerdere keren gehaald in het American Football. Vijf keer om precies te zijn. Uiteraard de Dolphins in 1972, maar ook in 1934 de Chicago Bears (dertien wedstrijden gewonnen) in 1942 wederom de Chicago Bears (elf wedstrijden) in 1948 de Cleveland Browns (veertien wedstrijden) en in 2007 de New England Patriots (zestien wedstrijden). De Chicago Bears verloren in 1934 en 1942 hun NFL Championship Games, de wedstrijd tussen de winnaars van de Western en Eastern Division, tegen respectievelijk de New York Giants (13-30) en de Washington Redskins (6-14). De New England Patriots in 2007 wonnen na het seizoen ongeslagen (16-0) te hebben afgesloten een play-offwedstrijd en de AFC-kampioenschapswedstrijd om met een 18-0-record de Superbowl in te gaan. Deze wedstrijd verloren ze onverwacht van de New York Giants met 14-17. De Patriots leken vorig jaar het tweede team te gaan worden dat een Perfect Season zou spelen. Of het derde?

In 1948 speelden de Cleveland Browns een Perfect Season, veertien wedstrijden ongeslagen, in een uit- en thuiscompetitie met in totaal acht teams. Daarna wonnen ze het AAFC-kampioenschap met een 49-7-overwinning op de Buffalo Bills, hun vijftiende wedstrijd op rij en eindigden daarmee ook met een Perfect Season. Echter dit record, en andere AAFC-records, staan niet in de NFL-recordboeken en zijn niet opgenomen in de Pro Football Hall of Fame.

De AAFC (All-America Football Conference) was een 'wilde' bond die ontstaan was in 1946 omdat men het niet eens was met de dominantie van de NFL. In 1949 eindigde de AAFC met de overgang van drie teams in de NFL: de Cleveland Browns, de San Francisco 49ers en de Baltimore Colts. De overige vier teams werden opgedoekt of gingen op in andere NFL-teams. Onderdeel van het samengaan was dat alle records van de AAFC niet werden erkend door de NFL. De NFL was nog steeds de overheerser en de AAFC had weinig of niets in te brengen. Heel anders was dit toen in 1970 de AFL en NFL samengingen in wat de huidige NFL is, toen werden alle AFL-records wel overgenomen.

De Cleveland Browns wonnen alle vier de AAFC-kampioenschappen (1946-1949), en hebben een 52-4-3-serie (52 overwinningen, vier nederlagen, drie gelijke spelen), waaronder een 29-game ongeslagen reeks, waarvan slechts twee gelijke spelen. Geen van dit is terug te vinden in de NFL-statistieken. In 1950, het eerste jaar van de samenvoeging, moesten de Cleveland Browns hun eerste wedstrijd in de NFL spelen tegen de regerend kampioen, de Philadelphia Eagles. Deze wedstrijd wonnen ze met 35-10. En net als in de AAFC waren de Browns ook in de NFL dominant en wonnen uiteindelijk het NFL-kampioenschap.

Terug naar 2008. De Titans hadden dit jaar de kans het seizoen ongeslagen te beëindigen, maar slaagden daarin niet. Desondanks bevinden ze zich in een goed en select gezelschap en maken ze goede kans om in de Superbowl-finale van dit jaar terecht te komen. Sinds 1970 (het jaar van het samengaan van de NFL en AFL) zijn er slechts elf teams geweest die een 10-0-reeks neergezet hebben, de Titans zijn het elfde team. In 1990 waren er zelfs twee teams die dit voor elkaar kregen.

Elf teams, van de 1065 die er sinds die tijd gestart zijn. Van die elf teams zijn er twee helemaal ongeslagen geweest, de eerder genoemde Dolphins (1972) en Patriots (2007). Van de tien teams, tot aan de Titans, zijn er vijf geweest die in de Superbowl terecht kwamen. Van die vijf zijn er drie die ook daadwerkelijk de superbowl gewonnen hebben. De Titans hoeven zich dus nog geen zorgen te maken. Wie dat wel moeten doen, zijn de Detroit Lions, de volgende tegenstanders van de Titans. De Lions staan namelijk op een 0-11-reeks, met andere woorden ze hebben alle wedstrijden in dit seizoen tot nog toe verloren. Ook bijna een record, een Imperfect Season.

Statistieken in de NFL, je kunt niet zonder.