Het autosportmoment van Tumble

Sally (Tessa)
FOK!sport vroeg naar jouw autosportmoment van 2008. Zo stuurde Tumble zijn verhaal over het bijwonen van de GP van Singapore. Wil jij ook jouw moment delen, stuur dan een e-mail naar sport@fok.nl o.v.v. Mijn moment van 2008, of PM naar foksport. Het vorige moment was van Burnie88.


Daar droomt toch iedere F1-fan van

Datum: 27-9-2008 18:41 (lokale tijd), vlak voor de 3e vrije training
Locatie: Singapore bij de ingang naar de pits


De tunnel onder de tribune


Wat vooraf ging
Precies een week geleden geland in Singapore ruim voor de eerste echte nachtrace in de F1 van start gaat.
De afgelopen week heerlijk het sfeertje kunnen proeven.
De woensdag voor de race Bernd Maylander al over de baan zien gaan, volgas in de Mercedes AMG rondje of acht de baan verkennend. Geweldig dat geluid van die dikke V8.
Vrijdags de eerste training meegemaakt heel bijzonder.
De auto's glimmen onder de felle lampen en het geluid lijkt nog intenser omdat je er zo kort op kunt staan.


De pitstop van McLaren


Maar nu staan ik en een hele goede vriend te wachten achter de pits bij de ingang. We krijgen een tour door Steve, een kennis werkzaam in het Formule 1-circus die ons al eerder achter de pits heeft gekregen.

Als Steve ons op komt halen verontschuldigd hij zich meteen: hij had zich niet gerealiseerd dat de laatste vrije training zojuist was begonnen en dat er achter de pits weinig te beleven viel. Maar hij zou wel wat regelen.


De Ferrari-crew hangt nog even rond


Uiteraard keek ik al mijn ogen uit. Ferrari-pitcrew die even snel een sigaretje staan te roken. Damon Hill die voorbij schuifelt en peter Sauber even aanspreekt.

Nadat Steve even met een securitymeneer heeft staan smoezen mogen we een smal gangetje in tussen de pitboxen. We drukken Steve op het hart niet in de weg te gaan staan en mogen doorlopen naar het einde.


De pitmuur en -box van Williams, zicht op de tribune


Ineens staan we weer in een zee van licht. Links van ons de pitsbox van Mclaren en rechts die van Williams. Voor ons die enorme hoofdtribune redelijk gevuld en badend in het licht. Rustig blijft het niet want af en aan reden diverse teams naar buiten en 80 km/u in de pitstraat is voor een F1-wagen rustig cruisen. Maar als ze een paar meter voor je neus voorbijrijden ben je blij dat je toch je oordoppen ingedaan hebt.


Vlak langs je heen: een Toyota in de pits


Dichterbij de Formule 1 zal ik als gewone fan niet komen. Ik kijk mijn ogen uit en fotografeer de batterijen uit mijn camera zo ongeveer leeg. Bij williams ontstaat bedrijvigheid en even later pakken we een volledige pitstop van Nico Rosberg mee. Banden, benzine, alles op nog geen drie meter afstand. Als hij wegrijdt, trekt hij nog even wat strepen; weer een kippevelmoment. Alles bij elkaar hebben we er denk ik 20 minuten gestaan (we waren met zes man dus iedereen is twee aan twee 20 minuten geweest)

De dag erna zijn we uiteraard ook naar de race geweest. Fantastisch spektakel maar die training was toch mijn hoogtepunt. Het geluid, de atmosfeer, het feit dat ik de auto's bijna kon aanraken zo dichtbij. Dit is wat ze bedoelen met sport beleven!


Terug naar de uitgang...


Volgend jaar weer? Als ik het financieel red, ga ik 100% zeker weer!

Tumble