De antwoorden van Kees Kwakman

Michel (methodmich)
Enige tijd geleden kon je vragen stellen aan NAC-speler Kees Kwakman. Dit zijn de antwoorden die hij daarop heeft gegeven.

Wat is de mooiste wedstrijd die je ooit hebt gespeeld?

In het betaald voetbal heb ik best leuke wedstrijden gespeeld, maar er springt er nou niet echt eentje bovenuit. Als ik dan moet kiezen is het die van NAC tegen SC Heerenveen aan het begin van deze competitie, we wonnen met 4-2 en met name de eerste helft speelden we echt geweldig en stond het al 4-1 met de rust.
Het spel, de sfeer, het resultaat en het feestje na afloop maakten het tot een geweldige avond.
Uit m'n jeugd kan ik me nog herinneren dat we met de A1 van Volendam voor de halve finale van de beker thuis speelden tegen Ajax A1, toen met o.a. Stekelenburg, De Jong, Sneijder en Nando Rafael. We stonden binnen een half uur 0-3 achter maar wonnen uiteindelijk nog met 4-3, o.a. ook omdat Sneijder in de rust ziek vervangen werd. Uiteindelijk wonnen we de beker zelfs, wat uniek was want we speelden op dat moment in de eerste divisie.

Had je tijdens je Volendam-periode niet het idee dat je gelijk de eredivisie aankon, oftewel was de tussenstap bij RBC Roosendaal niet overbodig?

Het is altijd moeilijk in te schatten of je het niveau aankan of niet en je moet soms ook wat mazzel hebben.
Maar als ik mezelf vergelijk met hoe ik drie jaar geleden was als speler is die tussenstap niet overbodig geweest, bij RBC ben ik beter geworden op alle fronten; technisch, tactisch, fysiek, mentaal en ook als mens omdat ik voor het eerst op mezelf ging wonen.


In hoeverre heeft het vertrek van Robert Maaskant meegespeeld in het mislopen van promotie met RBC in 2006?

Wij als spelers hadden toen absoluut niet gedacht dat Maaskant ontslagen zou worden, ondanks dat het toen minder ging met RBC. Wel hadden we gesproken met de trainer o.a. over de invulling van de trainingen en de formatie, want er moest iets veranderd worden, maar dat vond de trainer ook. Na zijn ontslag ging het in de competitie niet veel beter en via de nacompetitie promoveerden we zelfs nog bijna, maar met Maaskant hadden we die kans in de nacompetitie ook zeker gehad.

Welke andere eredivisieclubs toonden interesse en waarom heb je uiteindelijk voor NAC gekozen?

Eigenlijk toonden er niet zo heel veel clubs interesse, maar ik was ook al vrij vroeg in gesprek met NAC.
RKC Waalwijk hadden we heel lang contact mee en het wachten was eigenlijk op het moment dat ze kampioen zouden worden en dat we konden gaan praten, maar dat ging dus niet door. Uiteindelijk meldde NAC zich en iets later Willem II, maar die moesten wachten op het vertrek van Delano Hill.
Na m'n eerste gesprek met NAC was ik er eigenlijk al uit en wilde ik alleen naar NAC. Ze waren duidelijk in wat ze wilden en daarnaast zag ik NAC als een mooie stap in de juiste richting met een toekomstig trainer waar ik al mee samengewerkt had.


Je past je snel aan het niveau van NAC Breda en de Eredivisie aan. Is het niveauverschil tussen de Jupiler League en de Eredivisie toch niet zo groot als regelmatig gezegd wordt?

Het ligt vooral ook aan wat voor type speler je bent. Ik ben toch iemand die het vooral van het 'het voetbal' moet hebben en als je dan met betere spelers traint en speelt ga je meestal mee in dat niveau. Vaak zie je in oefenwedstrijden en bekerwedstrijden eerste divisieclubs winnen of gelijkspelen tegen eredivisieclubs, maar dat heeft vooral met de zaken er om heen te maken als entourage en motivatie. Ik denk als wij voor de competitie thuis spelen tegen een eerste divisieclub dat ze niet veel kans hebben.

Voel je je een jonkie in dit NAC en wat vind je ervan dat er bij NAC zoveel ervaren jongens rondlopen?

Ik voel me zeker een jonkie. Bij zo'n beetje elke rondo die we spelen starten de twee jongste spelers in het midden en ik hoor daar vaak bij dus dan ga je je vanzelf jong voelen. Met zoveel ervaren jongens is het heerlijk voetballen, want ze raken niet snel in paniek en weten ook meestal wel wat wel of niet te doen.
Verder maken die jongens ook absoluut geen 'misbruik' van het feit dat ze meer ervaren zijn, je kan ook gewoon iets terug zeggen tegen ze of met ze in discussie gaan.


Voor welke ploeg zou je ooit nog eens willen spelen? En waarom?

Ik heb niet echt één bepaalde voetbalclub waar ik gek van ben maar, in elke competitie is dat wel één club. In Spanje Barcelona, in Italië AC Milan (vooral om de shirts), in Engeland Manchester United en in Nederland FC Volendam en Ajax en dan met name omdat ik daarmee opgegroeid ben. Volendam - Amsterdam is nog geen 20 minuten rijden en daarnaast werkt m'n vader al 8 jaar bij Ajax, waardoor we ook al die tijd al beschikken over twee seizoenskaarten.
Dus raar is het niet dat die club me meer aan het hart gaat dan bijvoorbeeld PSV of Feijenoord.
Maar ja, uiteindelijk telt nu natuurlijk één club en dat is NAC. Ik kijk er naar uit om op 12 december Ajax te verslaan in die betonnen bak haha.


Wie zijn je favoriete spelers en trainers, zowel nationaal als internationaal?

Pff, trainers is moeilijk te zeggen omdat ik geen trainer kan noemen waarmee ik niet gewerkt heb.
Maar Mourinho lijkt me wel leuk om mee te werken, vooral om z'n uitstraling en z'n uitspraken, lijkt me wel lachen. In Nederland heb ik goeie ervaringen met Ernie Brandts en Robert Maaskant gehad.
Verder ben ik niet echt fan van een speler, maar heb ik wel genoten van Zinedine Zidane. Ik heb ook z'n DVD bekeken, maar dat geldt ook voor die van Maradona. Dus dan heb je het wel over de 2 beste spelers ooit denk ik.


Stel je de volgende situatie voor: het is NAC - Volendam 89e minuut. Het staat 2-2 en bij deze stand degradeert Volendam niet. Je krijgt in scoringspositie de bal aangespeeld en je kan eigenlijk niet missen.
Wat doe je?

Heel moeilijk, maar ik denk niet dat er een speler is die de bal bewust mist, dat kan ik me in ieder geval niet voorstellen. Je speelt natuurlijk ook met het geld van andere spelers dus geliefd zal je je niet maken, behalve in Volendam dan. Maar in zo'n geval zal je de bal gewoon scoren denk ik, want voor leeg doel naast schieten zal me dan meer achtervolgen dan wanneer ik de bal wel scoor..

In Holland Sport heb je te kennen gegeven na je voetbalcarière een functie als voetbalcommentator te ambiëren. Wie is je voorbeeld op dit gebied en welke wedstrijd zou je graag van commentaar willen voorzien?

Een voorbeeld heb ik niet maar ik luister wel altijd aandachtig naar commentatoren.
Als ik samen met wat vrienden voetbal kijk luisteren we altijd aandachtig naar uitspraken om die later na te doen. Met name Evert ten Napel komt er nooit echt goed van af, maar dat kan ook niet anders want die weet niet wanneer hij z'n mond moet houden. Zo herinner ik me de halve finale Champions League van Liverpool tegen Chelsea die Liverpool won, na afloop zongen 60.000 mensen You'll Never Walk Alone en in plaats van z'n mond te houden en te luisteren bleef Evert er gewoon lekker doorheen tetteren en bracht ons informatie die we allang wisten.
Verder vind ik Jeroen Grueter een goeie jonge commentator die ook oog heeft voor details en Theo Reitsma vind ik leuk om te horen vanwege z'n echte commentatorstem en z'n weinige woorden.
Ik denk dat ik er wel feeling voor heb en zo zit ik tijdens FC Volendam - Heracles Almelo (21 december a.s.) voor de lokale omroep van Volendam samen met nog iemand in het stadion om commentaar te geven tijdens die wedstrijd.
Je moet natuurlijk toch ergens beginnen dus wie weet waar het ooit eindigt.

Hoe komt het dat je zo goed bent in Online Soccer Manager en wat kost een kroontje voor je naam nou zo ongeveer per maand?

Ervaring haha. Ik ben al vanaf 2003 een fanatieke speler en speel het inmiddels een jaar of drie, vier met een vaste groep jongens, zelfs één vrouw haha. Ook Jack Tuyp bijvoorbeeld doet mee aan die league waar voor de rest heel veel verschillende personen die wel bekenden zijn van elkaar aan meedoen. Eén keer in de acht maanden moeten drie managers een feest organiseren en komen we bij elkaar en is het elke keer weer een groot feest waarbij o.a. bekers worden uitgereikt, liedjes worden gezongen en natuurlijk veel wordt gedronken.
Zo'n kroontje kost geloof circa 30 euro in het kwartaal, dus als je het fanatiek wilt spelen is dat best te doen. Ik krijg ook heel veel reacties van NAC-fans en uitnodigingen of ik bij hun crew wil komen ofzoiets, maar ik speel lekker met m'n eigen groep en verder is het wel genoeg.

Vond je de goal van Benjamin Martha tegen AGOVV de mooiste die je ooit hebt gezien in een wedstrijd waarin je zelf speelde of heb je wel eens een mooiere gezien?

Dat was inderdaad de mooiste goal, ongelooflijk hoe hij dat deed. Zo'n goal maakt hij ook maar één keer in z'n leven denk ik en het was ook terecht dat die goal het mooiste doelpunt van het seizoen werd.
Dat seizoen speelden we overigens voor de beker tegen Eindhoven en ook toen maakten we een hele mooi goal, Danny Guyt scoorde toen na een prachtige aanval waar hakjes, één keer raken en een dubbele één-twee in zat.
Maar die van Martha wint het daar net van.

Wat is je favoriete positie nu eigenlijk?

Op dit moment natuurlijk linkermiddenvelder, maar je weet nooit hoe het loopt in de voetballerij.
Als ik over een tijdje achterin kom te spelen en het gaat daar goed zal dat wel weer m'n voorkeur hebben, maar voorlopig richt ik me op het middenveld dus laat mij daar maar lekker staan.

Kees, bedankt voor het interview!