[MotoGP] "Elektronica wordt beperkt"

Wouter (ziggyziggyziggy)
Net als in de Formule 1, zal ook in de MotoGP de invloed van de elektronische hulpmiddelen worden verkleind. Dat zei Carmelo Ezpeleta, hoofd van Dorna, het bedrijf dat de rechten van de MotoGP in handen heeft.

Volgend jaar wordt het aantal bandenleveranciers in de raceklasse al teruggebracht naar één, in een poging om de snelheden naar beneden te krijgen en het spektakel te vergroten, maar volgens veel coureurs is dat niet genoeg. Zij vragen om een begrenzing van elektronische systemen als traction control, omdat de machines nu te makkelijk te besturen zouden zijn geworden. Ezpeleta is het met de coureurs eens en zei dat het onderwerp bovenaan zijn lijst staat van te behandelen issues.

De wijzigingen staan nog niet voor 2009 op stapel. "We moeten erover gaan praten, zoals in iedere raceklasse," verklaarde Ezpeleta. "Het reguleren van de elektronica wordt de volgende stap, maar we hebben meer tijd nodig."

Eerder beschreef Valentino Rossi de huidige generatie MotoGP-machines als saai in vergelijking met voorgangers. "De nieuwe bandenregels gaan dit niet oplossen," aldus de wereldkampioen. "De elektronica is te ver doorontwikkeld, de technische vooruitgang is ongelooflijk en volgend jaar gaat het alleen maar erger worden." Ezpeleta bestreed dat de hulpmiddelen de afgelopen seizoenen saaier hebben gemaakt. "2008 is een fantastisch seizoen geweest," lichtte hij toe. "Valentino heeft de titel niet makkelijk binnengehaald, hij heeft hem veel moeite gekost en hij heeft gewonnen dankzij zijn genialiteit."