FOK! op het NK panna

Olga (Nuongirl)
Freud en Shark.bait waren afgelopen weekend voor FOK! naar een relatief nog onbekende sport, het Nederlands kampioenschap Panna KO. Hieronder een verslag.

Wat is panna

Panna voetbal is de sport waarbij respect voor elkaar, conditie en techniek een grote rol spelen. Voetballen is mogelijk daar waar het vroeger niet kon: op schoolpleinen, of door spelers die in het normale fysieke voetbalspel veelal niet deelnamen.

In de ‘arena’ van 6 meter in doorsnede spelen de jongeren 1 tegen 1 of 2 tegen 2. Doel: de ander door de benen spelen! Ook al sta je met 5-0 voor aan doelpunten, éénmaal de bal door de benen gespeeld en je hebt verloren: Panna KnockOut! De Pannakooi moet rond zijn; zo blijft de bal in het spel en blijft het tempo van spelen hoog.

Panna lijkt op straatvoetbal, maar is veel spannender - sneller. Je moet slim zijn. Trucjes kennen. Want alles draait om ‘panna’. Dit is Surinaams voor ‘poortje’. Je tegenstander de bal door de benen spelen, dát is de bedoeling. Lukt dat, dan is de wedstrijd direct afgelopen. Lukt dat niet, dan telt het aantal goals dat je tijdens de wedstrijd scoort.


Panna, of ‘Cagefighten met Ballen’ zoals ik gezien heb op de centercourt, is een groeiend fenomeen. In de ronde pannakooi op het centercourt, omringd door tribunes, zag ik balkunstenaars de meest onnavolgbare moves maken.

De muziek werd de voormalige gasopslag ingepompt door DJ Jeff en DJ Chainsaw, en O-Dog zweepte als host de mensen en spelers goed op. Zijn rake opmerkingen en aanstekelijke lach plakten de onderdelen op de centercourt perfect aan elkaar. In het midden van de gasopslag was de centercourt met daaromheen de speelvelden voor de voorrondes, streetball court, skatepark, etc.

Een ronde win je door de meeste punten te scoren op het kleine court. Maar de KO bij panna valt als je door de benen van je tegenstander speelt. Een panna is een beweging, waarbij één voetballer de bal tussen de benen van de tegenstander door poort. De belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde panna is dat de poortende speler zelf balbezit houdt na zijn beweging.

De vele media aandacht is kenmerkend voor de groeiende populariteit van panna. Naast FOK! waren ook media zoals het Parool, TMF en Man bijt hond aanwezig. Tussen de wedstrijden door waren er optredens van Ali B, Fouradi, en een human beatbox die volgens mij echt een MP3 speler in zijn keel had. Er waren naast de ‘reguliere’ rondes, rondes voor de jeugd, de ladies en een serie met celebs.

Onder de celebs beten Andrea van Pol (Vroege Vogels) en Sacha Visser (TMF Reaction) het spits af. Daarna volgende vele celebs, maar de gebroeders Mohamed en Brahim Fouradi bleken de beste te zijn en speelden tegen elkaar in de finale.

Bij de ladies won Solange de Smit, en bij de jeugd wist Chaveiro Foster zijn titel te prolongeren. De finale van de kings werd, geheel in stijl, gewonnen door Hoessain Kama met een panna.