[WB] Terugblik Heerenveen

Olga (Nuongirl)
Het afgelopen weekend werden er wereldbekerwedstrijden verreden in Heerenveen. FOK!sport blikt nog een keer terug.

De vrijdag begon met de 500 meter voor vrouwen. De Duitse Jenny Wolf zette met een tijd van 37,60 een nieuw baanrecord neer. Met die tijd bleef Wolf haar Chinese concurrente Beixing Wang nipt voor. Beste Nederlandse werd Annette Gerritsen op plaats vier. Pekka Koskela won de 500 meter bij de mannen. De Fin bleef met een tijd van 34,88 de concurrentie ruim voor. Beste Nederlander werd Jan Smeekens op plaats dertien. Renate Groeneworld won de 3.000 meter bij de vrouwen. De TVM-rijdster bleef in 4:04,85 de grote favoriet Martina Sábliková en Diane Valkenburg voor. De laatste afstand van de vrijdag was de 1.500 meter voor mannen. Vorig weekend was het nog 1,2,3,4 voor Nederland, maar in Heerenveen was Shani Davis de snelste. De Amerikaan klopte de Nederlanders Groothuis en Tuitert.

Jenny Wolf was ook op de tweede 500 meter dit weekend beter dan Beixing Wang, die tweede werd. De top drie werd zaterdag gecompleteerd door Sang-Hwa Lee. Margot Boer pakte de vierde plaats. De tweede 500 meter voor mannen werd gewonnen door Joji Kato, die op de vrijdag nog viel. De Japanner was Fengtong Yu en de Fin Pekka Koskela te snel af. Jan Smeekens pakte de vijfde plaats en was de beste Nederlander. Kristina Groves won de 1.500 meter. Ze deed dat in 1.57,22, de snelste tijd van dit seizoen. Laurine van Riessen was op de vijfde plaats de beste Nederlandse. De laatste afstand op zaterdag was de 5.000 meter voor mannen. Sven Kramer liet daarop zien dat zijn elfde plaats op de 1.500 meter een momentopname was. De Nederlander won de 5.000 meter in een tijd van 6.14,32 en versloeg Håvard Bøkko in een rechtstreeks duel. De Noor reed de zesde tijd.

Op de zondag won Christine Nesbitt net als vorige week de 1.000 meter. De Canadese was in Heerenveen in een tijd van 1:16.18 veruit de snelste. Paulien van Deutekom kwam tot een tijd van 1:18.09, maar werd gediskwalificeerd, omdat ze in de eerste bocht de lijn gepasseerd zou zijn. Na afloop van de race werd de diskwalificatie van Van Deutekom teruggedraaid en werd ze alsnog als tiende geklasseerd. De scheidsrechter zei dat op de beelden niet duidelijk te zien was of ze over de lijn was en dat daarom de diskwalificatie teruggedraaid is. Shani Davis won de 1.000 meter bij de mannen. De Amerikaan wist in de laatste rit als enige onder de 1:09 te blijven. Simon Kuipers was met de derde plaats de beste Nederlander. Het weekend werd afgesloten met de ploegenachtervolgingen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen won Nederland.