ISU wil afmeldingen voor World Cup aanpakken

Olga (Nuongirl)
De internationale schaatsbond ISU wil afmeldingen van schaatsers voor wedstrijden om de Essent ISU World Cup aanpakken. Men heeft hiertoe besloten na geluiden van sponsoren en televisiezenders die bang zijn voor een devaluatie van de wedstrijden door de afwezigheid van schaatstoppers.

Omdat schaatsers zich willen voorbereiden op grote internationale toernooien en de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver, worden World Cups geregeld gemeden. De Nederlandse TVM-ploeg is bijvoorbeeld, vanwege een trainingskamp op Tenerife, in het weekend van 22 november niet aanwezig bij de World Cup in Moskou.

Overigens zal de ISU pas ingrijpen na de Winterspelen van 2010, dit om het huidige trainingsprogramma niet te onderbreken. Een mogelijke maatregel van de schaatsunie is dat een ploeg minder startplaatsen krijgt op een World Cup. Het startrecht op internationale titeltoernooien zou door afwezigheid ook in gevaar komen. De ISU wil, om de schaatsers tegemoet te komen, het aantal wedstrijden op de wereldbekerkalender eventueel wel inkrimpen.