Top-3 verzet zich tegen Nederland B

Sven (Svensational)
Ajax, PSV, Feyenoord en Heerenveen zijn tegen Nederland B en verzetten zich hier dan ook fel tegen. De vier clubs willen onderzoeken of ze juridisch verplicht zijn om spelers af te staan voor het alternatief voor Jong Oranje. Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek gaf eerder al aan niet mee te werken.

Feyenoord is een fel tegenstander van Nederland B. "Als blijkt dat wij niet verplicht zijn spelers af te staan, dan doen we dat niet. Dan blijven ze gewoon bij ons trainen," aldus Verbeek. Ook PSV en Heerenveen hebben zich inmiddels aangesloten bij Feyenoord. PSV-directeur Jan Reker over het initiatief: "Juist in de weken dat we eindelijk de tijd hebben om gericht te trainen, zouden we nu nog meer spelers af moeten staan,'' zegt Reker. "We willen eerst eens goed bekijken of we dat wel verplicht zijn.''

Ook Ajax is geen voorstander van het Nederlands B-elftal. Van Ajax zijn Siem de Jong, Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel en Urby Emanuelson geselecteerd. Technisch manager Danny Blind over de selectie: "Vier spelers is naast onze reguliere internationals wel erg veel. We zijn best bereid in overleg te treden, maar we beraden ons ook op onze juridische positie.''

KNVB-directeur Henk Kesler wil Nederland B gewoon doorzetten en wil niets weten van een opheffing. "Nederland B gaat gewoon door. Als het Nederlands A-team een dubbel interlandprogramma afwerkt, dan speelt de B-ploeg slechts één keer op vrijdagavond. Het gaat voorlopig maar om drie duels."

Bondscoach van het Nederlands elftal, Bert van Marwijk, is voor Nederland B. "Het is ook in het landsbelang dat Nederland een volwaardig elftal achter het A-team heeft nu Jong Oranje geen kwalificatiewedstrijden meer speelt. We hebben het gisteren nogmaals aan de clubs uitgelegd. Als die nu nog tegen zijn, vind ik dat heel teleurstellend."