De wedstrijddag van Prosac

Sjors (Sj0rSz)
FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user Prosac het duel tussen FC Groningen en FC Volendam. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Sfeerverslag van een evenement.

Met veel plezier lees ik altijd de wedstrijddagen van andere FOK!ers. Tijd om zelf eens het toetsenbord wat nuttiger in te zetten.

Koud en winderig was het vandaag en dan komt hekkensluiter Volendam ook nog eens op bezoek in de Euroborg. De laatste keer dat Volendam voor de competitie naar Groningen kwam, februari 2004, speelde Groningen nog laag in het rechterrijtje. De club uit het bekendste vissersdorp van Nederland wist nog een 0-1 winst mee te nemen uit het koude en winderige Oosterpark, penalty van Buys. Volendam vertrok weer naar de Eerste Divisie en keerde dit seizoen terug. Groningen ontwikkelde zich verder en waar vier jaar geleden mannen als Beukenkamp, van der Linden, Smit en Drent het voor mijn FC moesten doen, mocht ik vandaag onder andere Luciano, Granqvist, Lovre en Berg toejuichen.

Samen met mijn vader en jongste broertje ga ik al een aantal jaren trouw naar FC Groningen. Op de tweede ring Noord hebben we inmiddels een mooi en gezellig clubje. Ik weet van geen enkele persoon de naam, maar we gaan met elkaar om alsof we al jaren de dikste vrienden zijn. Met name de man achter mij wil ik even noemen, iemand die gemiddeld vier hartaanvallen per wedstrijd heeft, zeker als het niet goed gaat. Van alles komt eruit en als het niet goed gaat, dan is het gelijk ook helemaal niks. Zijn geniale commentaar op alles en iedereen zorgt tijdens de wedstrijd echter regelmatig voor flinke glimlach.

Vooraf voorspelde iedereen een flinke overwinning tegen Volendam. Ikzelf was er wat minder gerust op. Groningen had net twee bijzonder slechte wedstrijden (tegen NEC en NAC) achter de rug en het zou geheel volgens Groningen traditie zijn om dan ook nog eens thuis van 'een' FC Volendam te verliezen. Een magere 1-0 was derhalve mijn voorspelling op een ander forum.

Ook de warming-up beloofde al weinig goeds. Bij het afronden ging er bijna geen bal in. Na iedereen over mijn avonturen in Breda, een week eerder, te hebben verteld, konden we het "Laat ons weer eens juichen" inzetten, maar zoals wel vaker was dit weer rijkelijk te laat en na twintig seconden werd Van Halen’s "Jump" al ingezet, want de spelers kwamen het veld op.

Even tossen, Volendam mag aftrappen. De eerste bal ging de zijlijn over, FC Groningen kon in de aanval en zo zou het eigenlijk de hele wedstrijd blijven. FC Groningen tikte de bal eenvoudig rond en was vooral voorin erg slordig, zoals het eigenlijk al negen wedstrijden is. Volendam streed dapper, maar bleek na twintig minuten al duidelijk een maatje te klein. Doordat Volendam nauwelijks een antwoord op de aanvallende backs Stenman en Svejdik had, stond het al 2-0. Koen van de Laak (assist Stenman) en Lovre (assist Berg) maakten de goals. Gezapig bewogen de mannen van Groningen zich vervolgens over het veld. De buit was duidelijk binnen en in de 23e minuut liet Andersson alweer zijn vijfde goal van het seizoen aantekenen. Hij schoot de bal snoeihard langs Verhoeven, na een assist van Markus Berg. Ergerlijk was wel de goalreclame die we sinds vandaag hadden. Eerder was het een filmpje van een juichende kip, vandaag hoorden we keihard "Jazeker de hypotheker!" na het omroepen van de doelpuntenmaker.

Na de derde goal was het een lange zit naar het rustsignaal. Het enige wat het stadion nog in beroering wist te brengen was het onsportief op de goal af gaan van Platje, terwijl Groningen de bal uitspeelde voor een blessurebehandeling van een Volendam verdediger.

In de rust werden de prijzen weer verdeeld. Drie mensen verschenen zogenaamd dankzij een fruitautomaat in beeld. Zoals gewoonlijk een man, een vrouw en een kind. De man mag als altijd een kledingbon van 100,- ophalen, de vrouw als altijd een jaar lang gratis knippen en het kind als altijd een Nintendo DS. Hoe de omroeper het nog voor elkaar krijgt om min of meer verrast te klinken, is mij een raadsel. Het penalty-schieten werd vervolgens door een meisje gewonnen, maar of doordat de gehaktbal/spons zich uitstekend liet smaken in het supportershome heb ik dat even moeten missen.

De tweede helft ging verder waar de eerste eindigde. FC Volendam probeerde het wel, maar een kat was vriendelijker voor zijn prooi. Groningen was de eerste minuten na rust met elke aanval levensgevaarlijk en de uitstekend spelende van de Laak schoot in de 51e minuut de welverdiende 4-0 binnen, uit een assist van een andere uitblinker, Svejdik. Als een rasechte Volendammer visser wist Verhoeven ook deze bal op sublieme wijze uit de goal te halen. Na de aftrap van Volendam wisten de 50 man in het uitvak het hele stadion even stil te krijgen, want iedereen wilde horen wat ze precies zongen. Een welgemeend gelach en applaus was massaal te horen toen bleek dat ze "Wij gaan Europa in" inzetten.

Hoewel het Groningse publiek zich vandaag eindelijk weer eens liet horen, waren de sympathieke Volendammers de grote winnaar van vandaag. Terwijl hun spelers op het veld aan alle kanten voorbij gelopen werden, zetten zij de wave in, welke uiteindelijk door het thuispubliek werd overgenomen. Vier keer ging de wave rond en even zo vaak doet het uitvak mee. Toen Markus Berg in de 75e minuut met een mooie stift de 5-0 eindstand liet aantekenen, hoorden we vanuit het uitvak eerst "Tien, tien, tien, tien"en zetten de Volendammers vervolgens de polonaise in en onder het zingen van "Alles of niets olé olé". Op het veld gebeurde weinig noemenswaardigs meer, of zoals men dat zegt, Groningen speelde professioneel de wedstrijd uit. De concentratie was weg en in de twee keer dat Volendam dan nog gevaarlijk werd, wist Luciano redding te brengen.

De blessuretijd besloot scheidsrechter Jansen er dan ook niet bij te tellen, want het was allang gespeeld. Volgende week komt de Graafschap op bezoek, volgens de logica mijn achterbuurman moest dat dan wel 10-0 worden, want Volendam won immers van de Superboeren.