Het sportmoment van Sj0rSz

Olga (Nuongirl)
FOK!sport introduceert "Het Sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Sj0rSz. Het vorige sportmoment was van Peterselieman.

Het jaar 1995 was het jaar van Ajax. De Amsterdammers wisten de Champions League toen te winnen door AC Milan te verslaan. De memorabele goal van Patrick Kluivert, het beroemde puntertje, zal bij veel mensen nog wel in het geheugen gegrift staan. De winst van het miljoenenbal betekende dat de Ajacieden om de wereldbeker mochten gaan strijden. De tegenstander van de wedstrijd, die in Tokio werd gehouden, was clubkampioen van Zuid-Amerika, namelijk het Braziliaanse Grêmio.

Toen deze wedstrijd werd gespeeld, zat ik nog op de basisschool. Veel van mijn klasgenootjes waren voor Ajax en zij wilden deze belangrijke wedstrijd hoe dan ook zien. Een aantal dagen voordat deze wedstrijd werd gespeeld, liet de directeur weten dat er niet werd gekeken. Voor een aantal mensen was dit de aanleiding om te protesteren, dus iedereen ging naar de kamer van de directeur. Uiteindelijk ging de goede man toch overstag en konden wij op 28 november 1995 met z'n allen naar Ajax kijken.

De ochtend van de wedstrijd ging ik zoals elke dag gewoon naar school, maar toen ik daar aankwam werd al snel de tv aangezet. In de reguliere speeltijd gebeurde niet veel. Grêmio bleek een erg stugge ploeg te zijn en verdedigde bovendien erg goed. Daarnaast was het veld in het stadion van Tokio niet geweldig, wat niet ten goede kwam aan het spel. Na anderhalf uur spelen was er nog altijd niet gescoord, dus moest men gaan verlengen, waarin men ook niet meer wist te scoren.

De daaropvolgende strafschoppenserie was het meest zenuwslopende voetbalmoment wat ik tot dan toe in mijn nog prille leven had meegemaakt. Grêmio moest beginnen met het nemen van strafschoppen en Dinho had de twijfelachtige eer om de eerste te nemen. Edwin van der Sar wist het schot te keren, waardoor wij direct al positief waren over het einde van deze belangrijke fase. Kluivert was de eerste Ajacied, die een penalty moest nemen, maar ook hij miste. De aanvaller schoot namelijk naast.

Vervolgens schoot Arce keihard op de lat, waardoor Ajax wederom een psychologisch voordeel had. Ronald de Boer legde daarna aan en was de eerste speler die in deze serie wist te scoren. Vervolgens schoten Magno, Gelson en Adilson voor de Brazilianen raak. Frank de Boer en Finidi deden dit voor de Amsterdammers. Blind kreeg toen de mogelijkheid om zijn ploeg de wereldbeker te bezorgen en deed dit met verve.

Bij ons op school barstte daarna een groot feest los. Van lesgeven is die dag niet veel meer gekomen en ik denk dat de directeur dit ook inzag, toen hij er in eerste instantie voor koos om de wedstrijd niet te bekijken. Gelukkig besloot hij anders, waarvoor ik hem nog heel dankbaar ben. Zo vaak komt het per slot van rekening niet voor dat een Nederlandse ploeg de wereldbeker binnen handbereik heeft.