De schaatsdag van Peterselieman en Sally

Sally (Tessa)
FOK!sport geeft users de kans hun sfeerverslag te doen van een wedstrijd waar ze geweest zijn. Je ziet wel alle feitjes op tv, maar hoe beleef je het als supporter in en rond het stadion? Dat kun je nalezen op FOK!sport. Dit keer het NK Afstanden in Thialf op zaterdag 1 november, waar Peterselieman en Sally geweest zijn.


De actie van AEGON, hoofdsponsor van het Nederlandse schaatsen, om gratis kaarten aan te vragen voor één van de drie dagen dat het NK Afstanden gereden wordt in Thialf, Heerenveen was erg succesvol, maar veel mensen werden teleurgesteld. Ik, Sally, had de actie wel gezien maar geen kaarten aangevraagd. Dus ik was blij verrast toen een goede vriend wel tot de weinige gelukkigen behoorde die mochten gaan. Hij was echter op vakantie toen hij me belde en omdat hij en zijn vriendin toch niet in de gelegenheid waren om te gaan, vroeg hij of ik het leuk zou vinden om wel te gaan.

Ik was natuurlijk helemaal blij dat ik mocht gaan - al jaaaren schaatsliefhebber: vroeger zittend met ruitjespapier voor de tv om de tussentijden te noteren, zo erg was het... De kaartjes waren voor de zaterdag, de dag dat de 1.000 meters voor de dames en de heren en de 3.000 meter voor de dames werden verreden. Dus best een leuke middag dacht ik zo. Ik had nog iemand anders van de sportcrew meegevraagd omdat hij redelijk in de buurt woont, en Peterselieman kon vrij van zijn werk krijgen om ook naar treinstation Heerenveen IJsstadion te komen.

Daar aangekomen regende het nog steeds, maar niet zoveel meer. Eenmaal bij de sponsortent kregen we de toegangskaarten en konden we een programma en startlijst en een pin, smurfenmuts en andere reclame-uitingen mee nemen. In het stadion zelf aangekomen, viel het me op dat de temperatuur best aangenaam was. Ik had het veel kouder verwacht. De Zamboni's waren al bezig het ijs goed schoon en glad te vegen, en de blokjes werden ook klaargelegd in de bochten.


De Zamboni's maken het ijs klaar voor gebruik terwijl de tribunes nog aardig leeg zijn


De blokjes worden na de dweil weer neergelegd

Mijn camera was nogal lastig in te stellen, helemaal omdat je niet mocht flitsen want dat hindert de schaatsers. Niet dat je veel aan een flits zou hebben waarschijnlijk, want je staat toch nog een vijf tot tien meter van het ijs af op de tribunes. Na tig tientallen proefshots had ik een redelijke instelling gevonden. Maar het was zeker niet van harte.


Thialf leek wel Smurfendorp met al die mutsen

In de hal was het niet zo druk op de statribunes, dat ondanks de actie van de verzekeraar. De zittribunes waren wat beter gevuld, maar ik vond het niet zo erg dat er niet zo veel mensen voor mij stonden, dat was handig met fotograferen. En de starts waren bijna voor onze neus, de plek op de Zuidtribune was net voor of in de eerste bocht. Het was wel leuk om te horen dat wanneer de schaatsers langs de zittribune bij de finish kwamen, ze ontvangen werden met een boel gejuich en gejoel.

De rest van de hal, in de bochten, was wat stilletjes en klonk niet zoveel geluid van de tribunes. Er was wel één gekke vent die bij de allereerste rit van Roxanne van Hemert tegen Frederieke Buwalda zó ongelooflijk hard schreeuwde - het was zowat krijsen - tegen een van de dames dat ik niet eens weet wie hij nu aan het aanmoedigen was... Gelukkig was hij na die ene rit weer weg.

En gejuicht kon er worden, zelfs voor de eerste 'mindere goden' die aan de start stonden bij de 1.000 meter voor dames. Veel persoonlijke records sneuvelden. Uiteindelijk was het Paulien van Deutekom die al in de achtste rit de snelste tijd op de klokken zette met 1.16,66, gevolgd door Anette Gerritsen en Natasja Bruintjes.


TVM-coach Gerard Kemkers staat aan de zijlijn en geeft aanwijzingen, zoals alle coaches

Voordat de eerste prijsuitreiking van de dag plaats zou vinden, kwam eerst nog een Nederlandse schaatsgrootheid voor de camera die vertelde hoe het hem nu verging: Gerard van Velde. Hij zei dat hij nu nog maar weinig zelf trainde, maar hij coachte wel een aantal pupillen. En hij vond het leuk om weer eens bij wedstrijden aanwezig te zijn; hij miste het een klein beetje. En natuurlijk mocht pook bij ons de Hollandse kost niet ontbreken in de pauze: ik aan de erwtensoep en Peterselieman aan het broodje 'beroemde' worst.


Gerard van Velde

De prijsuitreiking voor de 1.000 meter dames was ook geweest en onderwijl dweilden de Zamboni's en het orkest. 'De Glasblazers' kwamen de boel wat opvrolijken met hun deuntjes. Toen ging de kilometer voor de heren van start, en opnieuw mochten de wat onbekendere namen proberen om zo hoog mogelijk te eindigen. In de achtste rit bleek wat de harde consequentie is van de nieuwe regel dat je absoluut niet over de lijn van je baan mag schaatsen: Beorn Nijenhuis werd gediskwalificeerd, hij kwam in de eerste bocht met zijn schaats over de lijn. En hij zou niet de laatste zijn vandaag die niet 'in de boekjes' komt.

Gelukkig werd niemand afgefloten omdat hij of zij een tweede valse start had veroorzaakt. Al was Beorn vast niet van plan om in diezelfde rit dat hij een valse start maakte, voor een ander vergrijp uit de wedstijd gehaald te worden. Ook Ireen Wüst moest nog een keer naar de start op de 1.000 meter.


Ireen Wüst keert om na haar valse start


Beorn Nijenhuis komt omhoog na zijn valse start


Wie wel op de erelijst staat, is Stefan Groothuis. Zijn tijd van 1.08,82 was slechts een paar tienden boven het baanrecord van Shani Davis. Groothuis versloeg daarmee zijn ritgenoot Erben Wennemars (zie foto hiernaast) en wist ook een blije Mark Tuitert voor te blijven. Wennemars was overduidelijk niet blij met zijn resultaat op de 1.000 meter. Toch was zijn tijd van 1.09,34 wel goed genoeg voor de tweede plaats van de dag en mag ook Wennemars naar Berlijn voor de wereldbeker.


De heren 1.000 meter, net na een start

Opnieuw werd de baan schoongeveegd, om zich op te maken voor de langste afstand voor vandaag: de 3.000 meter voor de dames. Dat was nog erg spannend, er waren twee marathonschaatsters die tegen elkaar moesten schaatsen: Gretha Smit en Elma de Vries. Een zoals altijd verbeten schaatstende Gretha wist te winnen.


Gretha Smit bijt zich vast

De achtste rit was die van Paulien van Deutekom tegen Lisette van der Geest en dat ging lang naast elkaar door de bochten. Het werd een dik dik dik persoonlijk record voor Van der Geest: ze reed maar liefst een kleine negen seconden eraf! Maar een rit later was het toch Renate Groenewold (zie foto hiernaast) die het sterkst was vandaag. Ze prolongeerde zo haar titel, met een tijd van 4.06,99 bleef ze Paulien en Lisette ruim voor. En het tweede slachtoffer van de nieuwe regel vandaag was Ireen Wüst. Ook zij werd gediskwalificeerd, en haar reactie was teleurgesteld. Toch vielen de meeste tijden vandaag - bij alle afstanden - wat tegen.

Maar wel een leuke dag gehad, heel erg bedankt voor de kaartjes vriend en vriendin!


Er viel genoeg na te praten tussen coach Gerard Kemkers en Ireen na die 3.000 meter...


Marrit Leenstra bleef toch goed bij Ireen Wüst in de buurt, al hield de vorig jaar zo verrassende junior het niet vol


Paulien was blij met de tweede plaats op de 3 kilometer, ze had al de 1.000 meter gewonnen; en op de slotdag ook de 1.500 meter

Nadat ik nog wat plaatjes van de schaatshal geschoten had - waar ik nooit was geweest overigens: schande! - en die al leeg begon te lopen, wandelden we terug door de regen naar de trein. Eenmaal in de trein, die al een paar minuten later was dan op de dienstregeling stond, werd omgeroepen door de machinist dat het "spekglad is op de rails vanwege de blaadjes en nattigheid" en dat de trein "daarom heel moeilijk kan remmen, waardoor we zeer waarschijnlijk vertr.. eh, later dan gepland aankomen". Ach ja, NS en de herfst... (Het OV is overigens wel een aanrader als je naar Thialf gaat, met al die drukte van auto's.) Ik ben in ieder geval weer thuisgekomen, ondanks de werkzaamheden waardoor ik een deel met de bus moest. Het duurde alleen wat langer!


Thialf in al haar glorie!