[NK] Groenewold pakt opnieuw titel 3km

JJdJ1984
De zaterdag van het Nederlands Kampioenschap afstanden in Heerenveen werd afgesloten met de drie kilometer voor vrouwen. Renate Groenwold moest in Heerenveen proberen haar titel te verdedigen.

Vooraf werd er met veel verwachting gekeken naar de zevende rit. Elma de Vries en Gretha Smit mochten het tegen elkaar opnemen. De twee marathongrootheden wisten niet te imponeren maar Smit was de snelste in het onderonsje (4.11.49). Een rit later stond Lisette van der Geest naast Paulien van Deutekom. Van der Geest wist te verrassen door Van Deutekom tot op het laatste moment bij te houden. Paulien van Deutekom won de onderlinge wedstrijd en noteerde een tijd van 4.08.49. Van der Geest was sneller dan dat ze ooit geweest was en reed 4.09.49. Beide dames wisten zich met deze tijd te plaatsen voor de Wereldbekerwedstrijd in Berlijn komend weekend.

Ook titelverdedigster Renate Groenewold wist een sterke tijd neer te zetten (4.06.99) deze tijd bleek uiteindelijk voldoende te zijn voor opnieuw een nationale titel. Ireen Wüst mag ondanks haar vijfde plaats niet naar de wereldbekerwedstrijden. Wüst was de dupe van een nieuwe regel en werd uiteindelijk gediskwalificeerd. Door deze diskwalificatie neemt Diane Valkenburg haar plaats in en zal volgende week aan de start verschijnen.

Momenteel bekijkt de ploegleiding van TVM of ze protest zal aantekenen tegen de diskwalificatie.

Uitslag:

PosNaamEindtijd
1Renate Groenewold4.06,99
2Paulien van Deutekom4.08,49
3Lisette van der Geest4.09,49
4Gretha Smit4.11,49
5Diane Valkenburg4.13,61
6Jorien Voorhuis4.14,04