Ferrari dreigt ook F1 te verlaten

Sally (Tessa)
Nadat eerder de afgelopen week al brandstofproducent Shell liet weten dat hij ze niet akkoord ging met de voorgestelde invoering van de standaardmotoren, is het nu Ferrari dat dreigt uit de Formule 1 te stoppen als de plannen van de FIA doorgang vinden.

De FIA kwam, met Max Mosley en Bernie Ecclestone voorop, op 17 oktober jl. met het voorstel om dezelfde motoren en versnellingsbakken in de F1 te gebruiken, ten einde de kosten die omgaan in de Koningsklasse van de autosport te drukken. De internationale autosportbond wil deze zogenoemde standaardmotor in 2010 invoeren. Ferrari is absoluut niet vóór dat idee.

In een persverklaring van het merk met het steigerende paard in het logo stond het volgende: "De directeurs van Ferrari zijn vandaag onder het voorzitterschap van Luca di Montezemolo samengekomen om de resultaten van het derde kwartaal te bekijken. Ook werden de voorstellen bekeken voor de reglementswijzigingen in de F1 in de periode van de globale economische crisis. We staan met ons hart achter het verlagen van de kosten in de Formule 1, maar we hebben sterke bedenkingen bij het standaardiseren van de motoren. Zulke stap zou alles onttrekken van de sport, waar competitie en technologische ontwikkeling hoog staat."

De Italiaanse renstal is het dus wel eens met de kostenbesparingen, maar houdt nog een slag om de arm: "Mochten deze sleutelelementen verkleind worden, dan zal bekeken worden samen met de partners over de blijvende aanwezigheid in de sport." Daarmee staan ze niet alleen: ook Toyota heeft laten weten het "geen Formule 1 meer te vinden" als de plannen doorgaan, maar de Japanse autofabrikant heeft aangegeven toch te blijven in de hoogste autosportklasse.

De F1 is een mix van competitie en technologische ontwikkeling, en die gaat verloren door een eenzijdige motor te gebruiken. Bovendien vinden de fabrieksteams het een slecht idee om met andere motor dan het eigen merk te rijden.

Geïnteresseerde leveranciers hebben tot 7 november de tijd gekregen om een ontwerp voor de standaardmotor te leveren. De FIA lijkt vandaag toch echt haar plannen door te willen zetten.