Ronaldinho slaapt in Beetsterzwaag

Stefan (sportfreak)
Wie voor de komende dagen een verblijf had geboekt in Landgoed Lauswolt zal zijn ogen uitkijken. AC Milan zal de komende dagen namelijk in Friesland verblijven.

Wie naar het Friese dorp wil afreizen om een glimp van de voetballers op te vangen wordt door hoteldirecteur Marc van Gulick gewaarschuwd: "Het heeft geen zin hierheen te komen, verder dan de openbare weg kun je niet." Zo wil Van Gulick de rust waar het landgoed bekend om staat bewaren.

Het is niet de eerste keer dat het plaatsje beroemde gasten ontvangt. Vorig jaar werd de formatie van het kabinet Balkenende IV er afgerond en in het verleden was ook de voormalige president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, er al eens te gast. "De veiligheid kunnen we hier vrij goed garanderen," stelt Van Gulick, die bovendien vaker met voetbalclubs te maken had. "Maar dit is heel anders. Heerenveen speelde al eens Champions League, maar toen kwamen hier toch geen clubs van het kaliber AC Milan."

Dat de Italiaanse topclub alles tot in de perfectie wil regelen, is duidelijk. "Een paar dagen na de loting kwam een delegatie van Milan langs om het landgoed te bekijken. Toen hebben we alles vastgelegd." De eisen van de Italianen waren allerminst buitensporig. "Ze nemen twee koks mee, die zijn van harte welkom. Verder kijken ze vooral naar de faciliteiten. We hebben hier zwembaden, een fitnessruimte, enzovoorts. Voor de deur ligt een golfbaan, maar ik denk niet dat deze heren hun clubs gaan meenemen."

Volgens Van Gulick leeft heel voetbalminnend Friesland al dagen toe naar het Europese bekertreffen. "Friesland staat op z’n kop. Ook in het hotel is er opwinding. Er werken allemaal Friezen, dus Heerenveen is hét clubje, maar iedereen vindt het geweldig om voor AC Milan te mogen werken." De vraag of hij Heerenveen of zijn gasten steunt wordt vakkundig ontweken: "Ik ben gelukkig als AC Milan hier weer tevreden vertrekt en graag nog een keer wil terugkomen."