'Teams willen KERS uitstellen'

Peterselieman
De Formule 1-teams willen dat de invoering van KERS een jaar uitgesteld wordt. Dit was één van de uitkomsten van een overleg van de FOTA in Shanghai, waar afgelopen weekend de Grand Prix van China verreden werd.

Verschillende teams, waaronder Ferrari, hebben moeite het systeem te ontwikkelen. Echter is het team van BMW Sauber het enige dat mogelijk geen uitstel wil. Teambaas Mario Theissen legt uit waarom het team twijfelt. "Nieuwe technologie wordt niet goedkoper door het uit te stellen."

Naast het uitstellen van KERS hebben de teams in China gesproken over kostenbesparende mogelijkheden. Zo zouden de klantenmotoren de komende twee jaren maximaal 10 miljoen euro per jaar mogen kosten, wat nog ruim boven het bedrag zit wat FIA-president Max Mosley het wil laten kosten. Daarnaast is er gekeken naar de mogelijkheden om het maximum toerental terug te brengen van 19.000 naar 18.500 en de motoren drie in plaats van twee races mee te laten gaan.

Dinsdag zullen de uitkomsten van de vergadering door Ferrari-president Luca di Montezemolo en Toyota-teambaas John Howett voorgelegd worden aan Mosley en Bernie Ecclestone. Mogelijk geven zij geen goedkeuring aan de plannen en hebben zij deze al verworpen. Welke richting de Formule 1 in de toekomst op zal gaan, zal de komende maanden duidelijk worden.