FIA: Geen oud-coureur in de wedstrijdleiding

Peterselieman
De FIA wijst het idee van coureurs om een oud-coureur in de wedstrijdleiding te zetten af. Dat heeft een official gezegd in een interview met de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

Coureurs lieten eerder deze week weten graag een oud-coureur in de wedstrijdleiding te willen om zo voor consistentere straffen te zorgen. Donnely betwijfelt echter of de situatie hiermee wordt verbeterd. "Hun ervaring komt voort uit het verleden toen ze zelf reden. Sinds toen, laten we zeggen tien jaar terug, is het racen veranderd," aldus Donnelly.

Donnnely verdedigt de geloofwaardigheid van de huidige stewards, die elk raceweekend wisselen. "Dit zijn mensen die, elk weekend, in een belangrijk evenement werken. Ze hebben net als de coureurs een superlicentie gekregen. We hebben stewards die dit al voor twintig tot vijfentwintig jaar doen, toen sommige coureurs nog niets eens geboren waren."

Donnelly vindt ook niet dat er teveel straffen zijn uitgedeeld. Volgens hem zijn dit jaar slechts 34 straffen daadwerkelijk het gevolg van een incident. "Hou voor ogen dat we nog tientallen zaken meer analseren waarbij we besluiten om niet in te grijpen."

F1-veteraan David Coulthard is echter van mening dat het voor stewards zonder een achtergrond als coureur moeilijk is om goede beslissingen te nemen. "Ik zou me ongemakkelijk voelen om een beslissing te nemen over een manoeuvre in de MotoGP of zoiets omdat ik, hoewel ik op een motor heb gereden, niet weet hoe het is om erop te racen."