FIA geeft duidelijkheid over standaardmotoren

Peterselieman
De FIA heeft haar plannen ontvouwd over de invoering van standaardmotoren in de Formule 1. De FIA wil een fabrikant aanwijzen die een motor en een versnellingsbak ontwerpt. Daarna mogen de teams beslissen om ze de motor zelf conform het ontwerp bouwen of dat uitbesteden.

Een woordvoerder van de FIA geeft uitleg hierover: "De FIA wil de reglementen zo aanpassen, dat alle Formule 1-teams gebruik zullen maken van een standaardmotor. De leverancier zal een gedetailleerd ontwerp neerzetten en volledig functionerende motoren leveren, of het ontwerp zelf, waardoor de teams hun eigen standaardmotor kunnen bouwen."

"Mochten de fabrikanten besluiten om een deel van de motor of de gehele krachtbron zelf te maken, dan zal de leverancier de FIA assisteren bij het controleren van die motoren. Alle onderdelen moeten dan volgens de gezette richtlijnen zijn gebouwd."

Om het plan kracht bij te zetten heeft de FIA in China inmiddels aangegeven dat fabrikanten die voor 2010 het ontwerp van de standaardmotor willen leveren zich kunnen melden. De FOTA wil in Genève met de FIA overleggen over het plan. Mocht het doorgang vinden, dan overwegen enkele fabrikanten om zich terug te trekken uit de Formule 1.